EkonomiKıbrısManşet

Değirmencioğlu: Yarın ABD TÜFE; Pazartesi Erdoğan-Biden Zirvesi!

Mali piyasalarda son günlerde egemen olan yaz rehaveti dün de korunmaya devam etti. Piyasalar, belki de, Nisan ayında 13 ayın zirvesine çıkan ABD manşet enflasyonu ardından yarın açıklanacak Mayıs gerçekleşmesini büyük bir heyecan ile bekliyor.

Peşinen söylemek gerekiyor ki, enflasyon, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, arz tarafında sorunlar ve elbette tarımsal ve baz metallerde sert değer kazancı ile her yerde yükseliyor. Mesela soya fasulyesinin fiyatı sene başına göre %79 arttı (gıda enflasyonu). Demir cevherinin fiyatının artması konut sektörünü etkililiyor. Petrol $72 aşarak son 2 yılın yeni zirvesinde. Bu sabah Çin’de üretici enflasyonu %9 ile son bir yılın zirvesinde!

Dışarıda, yarın ABD TÜFE enflasyonu derken, içeride ise Pazartesi günü Erdoğan-Biden görüşmesi Türk Mali piyasalarının bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Başka Biden’ın koltuğa oturması ardından iki liderin yüz yüze ilk görüşmesine çantalarında neler ile gideceği merak ediliyor.

S-400 savunma sistemleri nedeniyle CAATSA yaptırımlarına maruz kalan Türkiye ile ABD arasından ilişkilerin uzun bir süredir arzu edilen düzeyde gitmediği aşikar. Bu nedenle, bölgesel konular kadar, ‘önemli görüş ayrılıklarının’ da ele alınacağı bildirilen zirvenin nelere gebe olacağını hep birlikte göreceğiz. Yüz yüze görüşmelerde basına gülen yüzlü fotoğrafların ve samimi tokalaşmanın verileceği aşikar ama kapalı kapılar ardından neler çıkacağını zamanla anlayacağız.

Bültenin devamı için TIKLAYIN











Başa dön tuşu