KıbrısManşet

Avcıoğlu’ndan Arıklı’ya sert eleştiri

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-Tek) eski asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’ya sert eleştirilerde bulundu; “Arıklı’nın sürdürmekte olduğu iş bilmez yönetim şeklinin devamı halinde evet KIBTEK ya ortadan kalkacak, ya da özelleşecektir” dedi

Avcıoğlu: Ekonominin “E”‘sinden bihaber olan bir Ekonomi ve Enerji Bakanı…”

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avcıoğlu, Arıklı’nın ekonominin ‘e’sinden haberinin olmadığını ifade ederek, Arıklı’nın “Yatırım yapacak para mı var?” sorusunu sormasını bu sebepten ötürü yadırgamadığının altını çizdi.

İşe Avcıoğlu’nun paylaşımı:

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı aklımızla alay ettiğini sanmaya devam ediyor. Biz de birbiri ile tamamen çelişen demeçlerini tek tek ifşa etmeye devam edeceğiz:
2 Haziran 2021 – Erhan Arıklı
“Doğalgaz ile elektrik üretimine geçerek, üretim maliyetlerini %30-40 düşürmek mümkün.”
7 Haziran 2021 – Erhan Arıklı
“Doğalgaz ile elektrik üretilmesi durumunda dahi elektrik üretiminin ucuzlayamayacağını belirtti.”
Yine 2 Haziran’daki beyanatında;
“Sıvılaştırılmış Doğalgazı depolayan, bunu gaza dönüştürüp, bu gaz ile güvertesinde bulundurduğu Jeneratörler ile elektrik de üreten, minimum 50 MW üretim kapasiteli “yüzer santrallerin” üretime sokulacağı bir ihaleden bahsetti. Bu santralin ise elektrik üretim maliyetinin 5-6 Cent olacağını, bu üretim maliyetine ilaveten AKSA modeli 1-2 Cent de kira ücreti ödeneceğini” belirtti.
Sn. Arıklı’nın vermiş olduğu rakamlar ile üretim maliyeti 7-8 Cent’e gelmektedir ve üstelik yap-işlet-devret modeli değil, AKSA gibi kira bedeli ödeme üzerine kurgulanmış bir modeldir.
KIBTEK’in BOTAŞ ile yürütmüş olduğu çalışmalarda ise, yatırımın KIBTEK tarafından ve KIBTEK bünyesinde yapılması halinde, yaklaşık 1,5 cent yatırım maliyeti olacağı, elektrik üretim maliyetinin ise 3.5-4.5 cent olacağı ortaya çıkmıştır.
Sn. Arıklı’nın vermiş olduğu rakamlar ile BOTAŞ’ın KIBTEK ile yapmış olduğu hesaplar arasında, dolayısıyla yatırımın kira usülü bir özel şirkete verilmesi ile KIBTEK’in yapması arasında KWs başına 3-4 Cent fark bulunmaktadır.
Bu fark, üretilmesi planlanan enerji miktarı ile çarpıldığında, ON MİLYONLARCA DOLAR
FARK ortaya çıkmaktadır. Aradaki bu devasa farkın hangi gerekçe ile kimin cebine gireceğini Sn. Arıklı’nın tüm kamuoyuna açıklaması gerekmektedir.
Yine Sn. Arıklı “Yatırım yapacak para mı var?” ifadesi ile bu yatırımı kurumun yapamayacağını iddia etmektedir.
1- Şuan vatandaşın cebinden toplanmakta olan elektrik faturası içerisinde, yaklaşık 8 kuruş/KWs yatırım bedeli olarak toplanmakta, toplanan bu meblağ yılda yaklaşık 136 Milyon Türk Lirası etmektedir.
2- Buna ilaveten hem sistem üreticileri hem de uygulayıcı firmalar, aynen bir arabayı galeriden banka kredisi ile satın almanız gibi, ürünü ile birlikte finansmanını da sağlamaktadır.
3- Sırf bu tarz projelere özel finansman sağlamak üzere kurulmuş, Uluslararası Finans Kuruluşları ve Yatırım Bankaları ise bu işin finansmanının sağlanmasının üçüncü seçenek olarak önümüzde durmaktadır.
Ekonominin “E”‘sinden bihaber olan bir Ekonomi ve Enerji Bakanının “Yatırım yapacak para mı var?” sorusunu sorması bu sebepten ötürü yadırgamıyorum.
Konuşmasının devamında Sn. Arıklı, “Bu anlayış devam ederse KIB-TEK ya ortadan kalkacak, ya da özelleşecek.” demiştir.
Sn. Arıklı’nın onca boş söylemi arasında tek doğrusu da bu cümlededir. Sn. Arıklı’nın sürdürmekte olduğu işbilmez yönetim şeklinin devamı halinde evet “KIBTEK ya ortadan kalkacak, ya da özelleşecektir…”










Başa dön tuşu