KıbrısManşet

Müdahalenin İstihbarat Tablosu raporunda gün gün yaşananlar

2020 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ankara hükümeti tarafından yapıldığı iddia edilen müdahalelerle ilgili hazırlanan raporu yayımlıyoruz;

Araştırmacı Mine Yücel, Akademisyen Abdullah Korkmazhan, İş İnsanı/AktivistOrhan Erönen, Avukat Mine Atlı ve Uluslararası Danışman Derya Beyatlı tarafından hazırlanan raporun raportörlüğünü Avukat Tacan Reynar yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili temel bilgiler

Raporda yer alan röportajlar dışında, seçim sürecinde yaşananları özetleyen bölüm şu şekilde;
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 11 Ekim 2020 tarihinde yapıldı. İlk turda seçime katılan hiçbir aday yüzde 50 oy alamadığı için ikinci tura, en çok oy alan Mustafa Akıncı ve Ersin Tatar kaldı. 18 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimini, Ersin Tatar kazandı.

2020 Kuzey Kıbrıs (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hakkında Müdahale Raporu – Kronolojik Sıralama

1- 9 Eylül 2019: Dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın dahi haberi olmadan TC Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karpaz gibi kırsal bölgeleri ziyaret ederek Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ile birlikte Yenierenköy Belediye Halk Plajı’nda vatandaşla buluşma toplantısına katıldı.

2- 10 Ocak 2020: Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay’ın adaylığını açıklamasına müteakip Recep Tayyip Erdoğan, Ersin Tatar ile Kudret Özersay’ı Türkiye’ye huzuruna çağırdı. Basına kapalı toplantıda Fuat Oktay ile Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

3- 11 Şubat 2020: Türkiye’nin iktidar yetkililerinden Mevlüt Çavuşoğlu Mustafa Akıncı’ya karşı ‘Ben böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle hiç çalışmadım’ diyerek karalama kampanyası başlattı.

4- 15 Şubat 2020: TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile UBP adayı Ersin Tatar Maraş’ta ‘Kapalı Maraş Açılımı’ ismi altında yuvarlak masa toplantısı düzenledi. İlgili tarihte henüz Cumhurbaşkanlığı seçimi ertelenmemişti. Sayın Akıncı’ya söz konusu toplantıya davet yapılmazken KTBB (Kıbrıs Türk Barolar Birliği) gibi örgütler katılım sağlamayı reddetti.

5- 6 Ağustos 2020: Cumhurbaşkanı adaylarından YDP Başkanı Erhan Arıklı, Ankara’ya Ersin Tatar ile çağrıldıkları ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik Ankara’dan yapılan anketin gösterildiği yönünde açıklama yaptı.

6- 14 Ağustos 2020: Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, İstanbul’dan ‘Ada Araştırma’ isimli bir şirketin Kuzey Kıbrıs’ta telefon üzerinden anket adı altında yönlendirme yaptığına dair açıklamada bulundu.

7- 15 Ağustos 2020: Siyasi kulislerde UBP içerisinde dönemin Başbakanı Ersin Tatar’a muhalif olarak yorumlanan milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri‘nin daveti üzerine Kolordu Komutanı ile KKTC’deki MİT sorumlusunun bulunduğu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Beyaz Ev’de toplantıya katıldı.

8- 30 Ağustos 2020: CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında AKPli siyasetçi Mehmet Metiner ‘İçimizdeki Yunanlılar derken, işte bunları kastediyoruz. Akıncı, Rum ağzıyla konuşuyor. Kıbrıs’ta, Türkiye’nin egemenliğinden kurtulmak istiyoruz diyenlerin başını Akıncı çekiyor’ gibi ifadeler kullandı.

9- 10 Eylül 2020: AKP’nin havuz medyası Yeni Şafak Gazetesi Manşeti – KKTC Cumhurbaşkanı Rumlara Sığındı Türkiye’ye Vurdu – Rumların Akıncı’sı şeklinde manşet attı.

10- 17 Eylül 2020: Türkiyeli Gazeteci Can Ataklı AKP yetkililerinin Akıncı’yı devireceği yönünde bilgi edindiğini ‘o iş halloldu’ ibarelerini kullanarak beyan Tele 1 ekranında beyan etti.

11- 18 Eylül 2020: Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın özel kalem müdürü Cenk Gürçağ Ankara’dan gelen MİT Dış Operasyonlar Başkanı Kemal Bey, MİT Yunanistan ve Kıbrıs Bölüm Başkanı Ali Bey ve Hakan isimli MİT uzmanı tarafından yemeğe çağrılır ve ‘Mustafa Akıncı’nın adaylıktan çekilmesi kendisi için, ailesi için ve yakın çalışanları için hayırlı olacaktır’ şeklinde tehdit edilir.

12- KKTC’ye 29 Eylül 2020 tarihinde, 117 milyon TL aktarıldı.

13- 2 Ekim 2020: TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Basın Danışmanı Ali Genç’in liderliğindeki, yaklaşık 20 kişilik AKP reklam ekibi, Tatar ve ekibiyle her gece Lord’s Palace’da buluştu.

14- 6 Ekim 2020: 9 Ocak 2020 tarihinden itibaren KKTC-TC arasında bozulan su borusu sebebiyle akmayan su ‘tamir edildiği’ gerekçesiyle yeniden akmaya başladı. Recep Tayyip Erdoğan Ersin Tatar’ı Ankara’ya yanına çağırarak, canlı yayında tören ile birlikte ‘Kapalı Maraş’ı açacağını ilan etti.

15- 9 Ekim 2020: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Reşat Akar’ın sorularına yanıt verirken adaylıktan çekilmesine yönelik tehdit aldığını belirtti.

16- 9 Ekim 2020 tarihinde, TC Büyükelçiliği tarafından Kıbrıs’ın kuzeyindeki spor kulüplerine malzeme dağıtıldı. Yapılan yardımlarda her takıma 20 set eşofman, 20 set ayakkabı, 20 set yağmurluk verildi.

17- 9 Ekim 2020: 9 bin 872 kişinin hesabına ‘Salgın Sosyal Destek’ olarak adlandırılan 2’şer bin TL tutarında yardım yattı.

18- 16 Ekim 2020: YDÜ Kurucu rektörü ve sahibi Suat Günsel’in tüm çalışanlarını, Ersin Tatar propagandası yapmaya ve oy vermeye zorlandığı ve baskı yapıldığı açıklandı.

Tarihi bilinmeyen olaylar:

1-4 Eylül 2020 tarihleri arasında MİT ajanları Serdar Denktaş ile adaylığını geri çekmesi konusunda görüşme yaptı.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından yetkilendirilmiş 27 kişilik ekip Kıbrıs’ın kuzeyine geldi.

Özgür Gazete/GazeddaKıbrıs











Başa dön tuşu