KıbrısManşet

Arıklı’nın ‘iptal ettim’ dediği ihalenin iptal edilmediği ortaya çıktı!

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nda (Kıb-tek) geriye dönük aklama ve usulsüzlükler bitmek bilmiyor, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı olan biteni izliyor, bir kaç kişinin elinde oyuncak olan kurum, ikinci bir KTHY felaketine doğru sürükleniyor

Keşif bedelinin üzerinde ihale ettiler

Kıb-tek 7.8.2020 tarihinde 121.45 Euro keşif bedeli ile ‘Elektronik sayaç alımı’ ihalesine çıktı.  İhale süreci normal prosedürlerle devam etti ve ihaleye katılan firmalar tekliflerini verdi.

7.15 Euro’dan 10 bin adet sayaç toplamda 71 bin 500 Euro yani bugünün kuruyla 700 bin TL ediyor.

Verilen teklifler açıldı ve Kıb-tek’ten MİK’e (Merkezi İhale Komisyonu) giden ve içlerinde kurum müdürü Gürcan Erdoğan‘ın da bulunduğu bilirkişi heyeti 121.45 Euro keşif bedeli olan ihaleyi 128.6 Euro teklif veren Gizde İletişim‘e ihale etti.

İhale Gizde’ye usulsüzce verildi

İhale keşif bedelinden 7,15 Euro fazlasına usulsüzce ihale edilmiş oldu. Çünkü bilirkişi heyetinin böyle bir karar alabilmesi için Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun ‘blokeyi artırma’ kararı alması gerekiyordu.

MİK’in de durumu kontrol etmemesi sonucunda ihale bu şekilde verilmiş oldu.

‘İptal ettim’ dedi ama etmedi

Enerji Bakanı Arıklı da, durumu farketmesi sonrası ihaleyi iptal ettiğini tüm basına duyurdu ve günlerce bu konuyu kanal kanal gezerek anlattı.

Ama resmi olarak herhangi bir iptal kararı yayımlanmadı ve işlem yapılmadı. Dolayısıyla ihale süreci prosedüre göre işlemeye devam etti.

Gizde İletişim’in avukatı: Zararımız 1 milyon Euro

Tüm bu yaşananlar üzerine, ihaleyi kazanan firmanın avukatı kuruma yazı gönderdi.

İzlenmesi gereken prosedürün izlenmediğini ve kurumun ihaleyi kazanan Gizde İletişim’i sözleşme imzalanması için çağırmadığını söyledi.

Firmanın ihale edilen ürünleri sipariş edip getirttiğini belirten avukat, 2 seçenek sundu: Ya ihale prosedürü tamamlansın ya da şirketin 1 milyon Euro’luk zararı tazmin edilsin.

Erdoğan bugün önerge sunacak, iptal isteyecek

İhale sonucunu onaylayan ve imza atan bilirkişi heyetinin içinde olan kurum müdürü Gürcan Erdoğan’ın bugün Kıb-tek Yönetim kurulu’na önerge getireceği ve kendi onayladığı ihalenin iptalini isteyeceği gelen bilgiler arasında.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu