KıbrısManşetRöportaj

Akansoy: Dışarıdan müdahale bir darbeciliktir

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, 11 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin Özgür Gazete’ye değerlendirmelerde bulundu

Akansoy: Belli bir yaş kesimi sandığa gitmeyebilir

Oldukça zor bir seçim dönem yaşandığına dikkat çeken Akansoy, Kovid-19’dan dolayı belli bir yaş kesiminin sandığa gitme noktasına uzak durma ihtimalinin çok yüksek olduğunu savundu

Akansoy, “Onun dışındaki insanların bir irade beyan edebileceği kesin. Çünkü Kıbrıs Türk siyasi tarihinde Türkiye hükümetlerinin çeşitli dönemlerde seçimlere yönelik belli bir müdahale tavrı olmuştur” dedi.

“Toplumu birbirine düşürüyor”

Kime, ne için olursa olsun, kimden gelirse gelsin tüm müdahalelerin kendi toplumsal yapımızı ciddi anlamda bozduğunu düşündüğünü belirten Akansoy, bu durumun toplumu birbirine düşürdüğünü söyledi.

Seçimlere müdahale havasının, aynı zamanda Kıbrıs Türk toplumu olarak, Türkiye ile ilişkileri de bozduğunu belirten Akansoy, “Çünkü kapınızı çalan Türkiye yetkilisi birinin sizin iradenize yönelik bir eğilim belirtmesi, sizin o temsilcinin ülkesine bakış açınızı etkiler. Her zaman bu tür olaylarla karşı karşıya kaldık ve bunun Kıbrıslı Türkler olarak bunun yıkıcı etkilerini yaşadık” dedi.

“Bu bir darbeciliktir ve bir soğuk savaş mantığıdır”

“Bence Kıbrıs Türk tarafı kendi kaderini belirlesin, kendi eğilimini, iradesini sandığa yansıtsın” diyen Akansoy, geçtiğimiz günlerde ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın, bir açıklaması üzerine AK parti Başkan yardımcısı Sayın Ömer Çelik’in bir açıklaması olduğunu hatırlattı

Akansoy, “Biden, ben seçilirsem STÖ’leri kullanarak Türkiye’deki rejimin değişmesi yönünde müdhalede bulunacağım dedi. Çelik, korkunç bir tepki gösterdi. Çok haklı bir tepkiydi. Dışarıdan müdahale ile ülkelerin dinamiklerini değiştirmek o ülkeye zarar vermem ve sayın Çelik’in dediği gibi bu bir darbeciliktir ve bir soğuk savaş mantığıdır” dedi

“Siz bizim irademizi ezmeye çalışarak onurumuzu kıramazsınız”

Türkiye’nin de Kuzey Kıbrıs’a bunu yapmaması gerektiğinin altını çizen Akansoy, kendisinin, siyasi duruş itibariyle, Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını ve federasyonu her zaman önde tutan biri olduğunu hatırlatarak, “Ama şundan çok eminim, hiç kimse Türkiye’nin hak ve çıkarlarını bozmak, zedelemek, görardı etmek düşüncesinde değil. Ama siz bizim irademizi ezmeye çalışarak da onurumuzu kıramazsınız” dedi.

“Dolayısıyla biz duruşumuzu bozamayız”

Akansoy şöyle devam etti: Biz bir taraftan Kıbrıslı Rumlarla eşitlik mücadelesi verirken ve Kıbrıslı Rumlara irade Ankara değil, Kuzey Kıbrıs” derken derdimizi dönüp bir de Ankara’ya anlatmak zorunda kalmamız kadar düşündürücü bir durum olamaz.

Dolayısıyla biz duruşumuzu bozamayız. Ne kuzeyden gelen baskılara ne güneyden gelen eğilimlere karşı. Olaya böyle bakılması ve bu kardeşlik ilişkisini Türkiye’nin bozmaması lazımdır”











Başa dön tuşu