KıbrısManşet

Tel: Aşı kararı doğru; fakat geç kalındı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Emel Tel, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’na seslenerek, “Çanakkale kampı ile değil, eğitimle ilgilen” dedi

Tel: Eğitimde sorunlar yaşandı

Özgür Gazete’den Mustafa Baflı’ya konuşan KTÖS Başkanı Tel, Covid-19 salgını döneminde eğitimde sorunlar yaşandığını ifade etti.

İlk aşının 15 Ocak tarihinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Hamza Ersan Saner ve dönemin sağlık bakanı Ali Pilli’ye salındığını anımsatan Tel, “Sendika olarak yüz yüz eğitim için ortaya öneriler koyduk. Aşı için direttik” dedi.

“Hükümet birlikte çalışamadı”

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın salgın döneminde birlikte çalışamadığını kaydeden Tel, iki bakanlık arasından uyumsuzluk olduğunun altını çizdi.

“Johnson & Johnson tek doz yapılır”

Johnson & Johnson Covid-19 aşısının tek doz yapıldığına işaret eden Tel, Kıbrıs’ın kuzeyine ulaşan bu marka aşıların 15 Temmuz’da kullanım tarihinin dolacağını kaydetti.

Temmuz ayına kadar öğretmenlerin aşılanmasının yeni dönem için doğru bir karar olduğunu ifade eden Tel, “Karar Doğru; fakat geç kalındı” dedi.

“Detaylı bir rapor hazırladık”

Sendika olarak detaylı bir rapor hazırladıklarını anlatan Tel, şu ifadeleri kullandı:

“Detaylı bir rapor hazırladık. Okulların durumu ne olacak? 10 Mart 2020 tarihinde kamu ve özel okullarda yüz yüze eğitim durdu. BRT 2’de yayınlanan bir programla eğitim sürdürülmeye çalışıldı.

Eylül ayında ise yüz yüze eğitim başladı, vakalar arttık ve yüz yüze eğitim durdu. 25 okulda eğitim 67 gün sürerken, diğer 85 okulda ise 33-34 gün sürdü. Ocak-haziran arasında, uzaktan eğitim dönemine geçildi.

Altyapı sorunu olduğu için uzaktan eğitim 80 gün yapılabildi. Öğretmenler ve veliler, bu süreçte çok çalıştı. Uzaktan eğitimi en iyi yapan okul bile yüzde 10 fire verdi, fırsat eşitsizliği daha da arttı.”

“Talim Terbiye Dairesi rapor hazırlamalı”

Talim Terbiye Dairesi’nin uzaktan eğitimle ilgili rapor hazırlaması gerektiğini belirten Tel, uzaktan eğitimin artık destekleyici eğitim olarak kullanılacağını ve eksiklerin rapor aracılığıyla belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, “Uzaktan eğitim için yatırım yapılmalı” dedi.

“En iyisi yüz yüze eğitim”

Salgın döneminde uzaktan eğitimin öğrenci ile öğretmen ilişkisine yararı olduğunu ifade eden Tel, sendika olarak en iyi eğitimin yüz yüze eğitim olduğunu savunduklarını ifade etti.

“Sendika ile istişare edilmeli”

Yeni dönem için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın sendika ile istişare etmesi gerektiğini belirten Tel “Ben, okulu açarım” noktasının yanlış olduğunu ve iletişimin şart olduğunu söyledi.

Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, DAÜ-SEN, KTÖS ve Tabipler Birliği’nin komite oluşturduğunu ve sürekli toplantı yaptığını ifade eden Tel, eğitimde sürekliliğin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

“Kuran kursu ve Çanakkale kampı ile değil, eğitimle ilgilensin”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğu’nun eğitimle ilgilenmesi gerektiğini de vurgulayan Tel son günlerde konuşulan Çanakkale kampının salgından dolayı riskli olduğunu ifade etti. Yeni eğitim dönemiyle ilgili planlama yapıldığını ifade eden Tel, Amcaoğlu’na seslenerek, “Kuran kursu ve Çanakkale kampı ile değil, eğitimle ilgilensin” dedi.











Başa dön tuşu