KıbrısManşet

Akansoy: Hata yapmamak ve keşke dememek için fikir alışverişinde bulunulması elzemdir

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi Mustafa Akansoy, 500 yatak kapasitesi ile hizmet vereceği açıklanan yeni hastanenin KKTC’nin amiral hastanesi olacağını belirterek hizmet veren diğer hastanelerinin durumunun ne olacağını sordu

Sosyal medya hesabından yetkililere sorular yönelten Akansoy, “Yeni Mağusa Devlet Hastanesi yapılırken, eski hastanede çalışan doktorlara danışılmadı. Bakanlığın bu yönde gayreti olmadı. Doktorlara ne istersiniz? Kaç yatak gerekir? diye sorulmadı. Bu nedenle Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi için klinik şefleri ile toplantılar yapılmalıdır” dedi.

Akansoy’un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın tamamı şöyle:

 

YENİ HASTANENİN İNŞASINDA HATA YAPMAMAK VE KEŞKE DEMEMEK İÇİN

500 yataklı yeni hastane inşaatına başlanıyor. Gelen haberler bu yönde. Anavatan Türkiye’nin desteği ile son derece modern bir hastaneye sahip olacağız. Bu, herkesi sevindiren bir gelişmedir.

Yeni hastane KKTC’nin amiral hastanesi olacak, yalnız bazı konuların tartışılması ve fikir alış verişinin yapılması elzemdir.

HATALARIN OLMAMASI VE KEŞKE DEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

1- Yeni Mağusa Devlet Hastanesi yapılırken, eski hastanede çalışan doktorlara danışılmadı. Bakanlığın bu yönde gayreti olmadı. Doktorlara ne istersiniz? Kaç yatak gerekir? diye sorulmadı. Bu nedenle Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi için klinik şefleri ile toplantılar yapılmalıdır.

2- Eski Mağusa Devlet Hastanesi yanılmıyorsam 1940’larda inşa edildi ve 180 yataklıydı, Yeni Mağusa Hastanesi ise 65 yıl sonra inşa edildi ve 120 yataklıdır. Koroner yoğun bakım, genel yoğun bakım ve acil servisteki yatak sayısı ise yaklaşık 40’tır. 65 sene sonra yeni hastane yapılıyor, nüfus 3-4 kat artmış ama yeni hastanenin yatak sayısı daha düşük oluyor. Yeni Mağusa Hastanesi’nin düşük yatak kapasitesi o zamanki KKTC meclisindeki doktor vekillerinizin dikkatinden kaçmıştır .

3- Nalbantoğlu Hastanesinde hangi bölümler kalacak? Mesela Onkoloji Hastanesi görevine devam edecek mi? Acil Durum Hastanesi pandemi sonrası ne olacak? Bunların konuşulması elzemdir.

4- Yeni Hastanenin en az 50 yıl KKTC’ne yetmesi gerekir. Bu nedenle önümüzdeki 50 yıl içerisinde nüfusumuz ne olacak? KKTC İstatistik Kurumu’nun bu konuda görüşleri mutlaka alınmalıdır.

5- Yeni Hastane’nin etrafına dikilecek fidanların ne cins olacağı önemlidir. Örneğin altıntop dediğimiz ağaçlar kolay büyüyor, güzel görünüyor, ama astım vb allerjik hastalar için son derece rahatsız edicidir. Bu tür fidanlar dikilmemelidir. Bu konuda Tarım Bakanlığı’na danışılmalıdır.

6- Acil Durum Hastanesi’nin açılışını geciktiren etkenler dikkatle irdelenmelidir ve gerekli önlemler alınmalıdır. En basitinden Acil Durum Hastanesinde elektrik prizleri iki girişli idi, KKTC’inde 3 girişli prizleri kullanıyoruz.

7- Acil Durum Hastanesi’nin hasta odaları bir kişilik olarak yapılmıştır, odalar geniştir ve korona vakaları arttığında odaları iki kişilik yaptık , her odaya ek yatak koyduk. Lakin oksijen çıkışı bir hasta içindi, bu da sorun oldu, oksijen alan hastanın yanına oksijen ihtiyacı olmayan hasta yatırdık , daha sonra bir alet ile bir çıkıştan iki kişilik okijen yolu temin edildi . Bu gibi konular başında konuşulursa çok kolay halledilir. Yeni Lefkoşa Hastanesi’nde de odalar tek kişilik ve geniş olacaksa mutlaka iki hasta için oksijen çıkışı olmalıdır.

8- Nalbantoğlu Hastanesi’nde sevklerin ağırlıklı kısmını yoğun bakım yataklarının dolu olması üzerine dış merkezlere sevk edilen yoğun bakım hastaları oluşturur. Her yıl milyonlarca liramız dışarıya akar. Birden fazla yoğun bakım ünitesi olması, yatak sayısı her şarta yetecek şekilde planlanmalıdır.

Ben, ilk anda aklıma gelenleri yazdım. Sizler de katkıda bulunursanız memnun olurum. Saygılarımla.

Dr. Mustafa Akansoy
Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi











Başa dön tuşu