KıbrısManşet

Eski Yargıç Sönmezer’den Yüksek Adliye Kurulu üyelerine zehir zemberek sözler

Eski Yargıç Hasan Sözmener, son yüksek mahkemeye hakim atanmasında yaşananlar ile ilgili sosyal medya hesabından Yüksek Adliye Kurulu üyelerine seslendi

Sözmener: Anayasa mahkemesi kararını yazanların hepsi Yüksek Adliye Kurulu üyesi

Sözmener, “Türkiye cumhurbaşkanının tenkit ettiği anayasa mahkemesi kararını okudum. Anayasa mahkemesinin koyduğu kriterleri çok beğendim. İlgili mevzuat atamalarda keyfiliğe yol açıcı nitelikte idi. Atanacaklar açısından hiç bir objektif kriter yoktu. Anayasa mahkemesini bu kararından dolayı kutladım” dedi.

Anayasa mahkemesi kararını yazanların hepsinin , Yüksek Adliye Kurulu üyesi olduğunu söyleyen Sözmener, “Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdıran o bahsettiğiniz hangi objektif kriteri uyguladınız? Lütfen biriniz çıksın ve kamuoyu ile paylaşsın” dedi.

Atanacak olan hakimlerden birisinin 6, diğerinin 5 oy almakta olduğunu söyleyen Sözmener, Yasaya göre, ilk üç toplantıda bir hakimin, atanabilmesi için en az 7 oy gerektiğini ancak en az 6 celse 6 oy alan hakimin oyunun dörde düştüğünü söyledi.

Sözmener’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

HADE ÇIKSIN BİR ADLİYE KURULU ÜYESİ VE BANA VE KAMUOYUNA ANLATSIN
Yıllardır söyledim durdum. Hakim alımlarında, terfilerinde ve nakillerinde hiç bir objektif kriter yoktur diye. Türkiye cumhurbaşkanının tenkit ettiği anayasa mahkemesi kararını okudum. Anayasa mahkemesinin koyduğu kriterleri çok beğendim. İlgili mevzuat atamalarda keyfiliğe yol açıcı nitelikte idi. Atanacaklar açısından hiç bir objektif kriter yoktu.

Anayasa mahkemesini bu kararından dolayı kutladım. Kutladım da son yüksek mahkemeye hakim atanmasında yaşananlara ne demeli? Anayasa mahkemesi kararını yazanların hepsi de , Yüksek Adliye Kurulu üyesi idiler. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdıran o bahsettiğiniz hangi objektif kriteri uyguladınız? Lütfen biriniz çıksın ve kamuoyu ile paylaşsın. Atanacak olan hakimlerden birisi 6, diğeri 5 oy almakta idi.

Yasaya göre, ilk üç toplantıda bir hakimin, atanabilmesi için en az 7 oy gerekiyordu. En az 6 celse 6 oy alan hakime ne oldu da, oyu dörde düştü. Allah aşkına ben çok merak ediyorum ve birçok kişi benden fazla merak ediyor. Sayın Yüksek Adliye Kurulu üyeleri, siz zannediyorsunuz ki, bu oylamalar duyulmuyor. Duyuluyor ve gün ve gün, yargıya karşı olan saygı azalıyor. Benim itirazım vardır. O meşhur kararınızda yazdığınız gerekçelere öncelikle sizler uyunuz. Ben bu yargı için, hakkaniyet için, adalet için bir ömür tükettim.

Bu yapılanlara benim itirazım vardır. Bahar hanım adına da, Talat Bey adına da itirazım vardır. “Astığım astık, kestiğim kestik” şeklinde ve anlamında davranışlardan vazgeçiniz. Başka kurum ve kuruluşlara verdiğiniz akla, tavsiyeye önce siz uyunuz.

Gündemde dolaşmakta olan o yazıyı yazana da çok öfkeliyim. Altına imzasını atamayacak yazılar yazanlara ben kızarım. Onlara iyi gözle bakmam, bakamam. Zaten sindikçe, sustukça ve susturuldukça, yargının iççine de ettik. Ben eminim bu atamayı sizler dışında başka bir organ yapmış olsaydı, objektif kriterler yoktur diye, o organın kararını, Yüksek İdare Mahkemesi olarak bozacaktınız. İnanınız ki, sizlere daha çok şeyler söylemek isterdim ama, anlamayana, ‘davul zurna az’.











Başa dön tuşu