Kıbrıs

Yüzlerce sazan ölüsü su yüzeyine çıktı

Gönyeli Barajı’nda yüzlerce balık ölü olarak su yüzeyine çıktı. Bölgeden bir ihbarı değerlendiren Taşkent Doğa Parkı uzmanları, bu sabah olay yerinde incelemelerde bulundu.

Uzmanlar, ilk incelemelerinde suda oksijen yetersizliği veya kimyasal atık olduğu yönünde bir bulguya rastlamadı. Gölete vidanjör boşaltılmış olabileceğini düşünen uzmanlar ileri tetkik için numune aldı.

Olayla ilgili sosyal medyadan açıklamada bulunan Taşkent Doğa Parkı yetkilileri vatandaşları Gönyeli Barajı’nda avlamamaları ve buradan çıkan balıkları yememeleri konusunda uyardı.

Taşkent Doğa Parkı yetkililerinin sosyal medya paylaşımı şöyle:

“Dün gece geç saatlerde gelen bir ihbarı değerlendiren DoğaPark uzmanları hazırlıklarını yaparak bu sabah su ürünleri mühendisimiz Derviş Çavuşoğlu liderliğinde olay yerinde incelemelerde bulundu, testler yaptı.

İlk belirlemelerde ortaya çıkan bulgular şu şekilde:

1. Aynı suda sinek balıklarının yaşadığı, sazanların ise öldüğü belirlendi. Bu da kimyasal kirlilik (ilaç, zehir, pestisit vs) ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyor

2. Barajda su azalması olmuş fakat yaşanan bu durum oksijen azlığı gibi görünmüyor. Açıklarda bile ölü balıkların olması sorunun neredeyse kesin bir şekilde oksijen azlığından kaynaklanmadığına işaret ediyor.

3. İki farklı noktadan yapılan testlerde amonyak oranı olması gerekenden yüksek çıktı (1.5mg/litre), bu da organik kirlilik anlamına geliyor.

4. Bölgede çok ciddi bir lağım kokusu mevcut. Göletin dibi simsiyah ve sürekli kabarcıklar çıkıyor. Ayrıca yüzeyde yer yer beyaz bir tabaka var. Bu belitrtiler ayrı ayrı normal kabul edilebilecek olsa da bunların hepsi beraber gölete bölgeden kirli su girişi olduğunu ve/veya vidanjör boşaltıldığına işaret ediyor.

Bölgeden ve sudan ileri tetkikler için örnekler alındı.

Ülkemizdeki tüm göletler DoğaPark’ın da katkı koyduğu ve Aralık 2019’da yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü ile mutlak koruma altındadır.

Bu noktada yasa uygulayıcılar olan Çevre Koruma Dairesi, Su İşleri Dairesi, Hayvancılık Dairesi ve Gönyeli Belediyesinin devreye girerek kirliliğin kaynağını tespit ederek gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Uyarı: Lütfen Gönyeli Barajında balık avlamayın, buradan çıkan balıkları yemeyin.”

Fotoğraflar: Taşkent Doğa Parkı











Başa dön tuşu