EkonomiKıbrısManşet

Değirmencioğlu: Dolar fırtınası (şimdilik) diniyor

Geçen hafta sonuçlanan olağan FED toplantısı sonrası konuşan St. Louis FED Başkanı Bullard’ın tahvil alımları ile ekonomiye verilen desteğin azaltılması konusunun görüşmeye başlandığını dile getirmesi, piyasalarda mini de olsa bir deprem etkisi yaratmış, akabinde gelen dengeleyici söylemler, dolar fırtınasının yumuşamasına da neden olmuştu.

Bu bağlamda, FED cephesini temsilen konuşan pek çok üyenin, tahvil alım programından çıkmanın uzun bir zaman alacağını söyleyerek Bullard’ın açıklamasını törpülemeye çalıştığını dün de paylaşmıştık. Dün, her ne kadar konuşma metni yayınlanmış olsa da, FED Başkanı Powell’in gece geç saatlerde Temsilciler Meclisinde yapacağı konuşmanın soru ve cevap kısmı takip edildi.

Powell konuşmasında, bildiğimiz konulara değinip, enflasyonun geçici olacağının altını yeniden çizerken, FED’in istihdam ve fiyat istikrarı konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edeceğine vurgu yaparak, piyasaları heyecanlandıracak yeni bir şey söylemedi. Faiz artırımının gündemde bile olmadığının altı çizilirken, piyasa tansiyonunun da düşürülmeye çalışıldığını gördük. Bunda da başarılı olduğunu söylemek gerekiyor. Keza FED şu anda piyasalarda hemen ve kalıcı bir bozulma yaşanmasını pek de arzulamıyor.

Powell ardından doların bir nebze de olsun değer kaybetmesi ile Cuma günü 2 ayın zirvesini test eden DXY geriledi. EURUSD paritesi yeniden1,19 ; GBPUSD paritesi ise 1,39 seviyesinin yeniden üzerine yerleşti.











Başa dön tuşu