KıbrısManşet

Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile yapacağı görüşme öncesi konuştu

BM Genel Sekreteri Guterres ile Brüksel’de gerçekleştireceği ikili görüşme öncesi Ercan’da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ikinci bir gayri resmi görüşmeye hazır olduklarını, resmi görüşme için Cenevre’de sundukları 6 maddenin kabul edilmesi gerektiğini söyledi

Tatar, yapılacak görüşmeyi olumlu olarak niteledi

Tatar, Guterres ile görüşmek üzere Belçika’nın Başkenti Brüksel’e gidişi öncesinde, Ercan Havaalanı’nda açıklamalarda bulunarak, yapılacak görüşmeyi olumlu olarak niteledi.

Tatar: Lute’a rahatsızlığımızı dile getirdik

Tatar, Kıbrıslırum lider Nikos Anastasiadis’in, Brüksel’de BM Genel Sekreteri ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğini duymalarının ardından , BM Genel Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’a rahatsızlığını dile getirdiğini ifade etti.

“6 maddenin ilk maddesi nettir”

Tatar, “Cenevre’de ortaya koyduğumuz 6 maddenin ilk maddesi nettir. Ancak eşit statünün kabul edilmesiyle resmi müzakere sürecine geçeriz” dedi.

“İkinci bir gayrı resmi görüşmeye hazırız”

İkinci bir gayrı resmi görüşmeye açık olduklarını, gayrı resmi toplantıların, resmi toplantılar için ortak bir zemin arayışı olduğunu anlatan Tatar, “Sayın Guterres, Cenevre’de gerçekleşen gayrı resmi toplantının sonuç bildirgesinde ortak zeminin henüz bulunamadığını ifade etmiştir. Guterres, sonuç bildirgesini okurken, hem Kıbrıslı Rumları hem de Kıbrıslı Türkleri tatmin etmiştir, taleplerimizi aktarmıştır” ifadelerini kulandı.

“Guterres’ten beklentimiz hakkımızı vermesidir”

Tatar, “Kıbrıs konusunda bir görüşme başlayacaksa, egemen eşitliğe dayalı yan yana yaşayan egemen eşit iki devlerin işbirliği ile olmalı. Hiçbir zaman dayatma ve empoze bir çözümü kabul etmeyeceğiz. Burada milli bir dava vardır bir halkın mücadelesi vardır. Guterres’ten beklentimiz bize hakkımızı vermesi ve adaletli davranmasıdır” dedi.











Başa dön tuşu