KıbrısManşet

Akansoy: Maraş’ı konuşurken uluslararası hukukun dışında duramazsınız

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, Maraş’ın uluslararası konunun bir parçası olduğunu kaydederek, “Maraş’ı konuşurken uluslararası hukukun dışında duramazsınız. Durursanız bunun bedelini ödersiniz” dedi.

Maraş Konusunda Özgür Gazete’ye değerlendirmelerde bulunan Akansoy, “Maraş konusu bugün uluslararası konunun bir parçasıdır. BM Güvenlik Konseyi’nin kararları var. Dolayısıyla Maraş’ı konuşurken uluslararası hukukun dışında duramazsınız. Durursanız bunun bedelini ödersiniz. Çünkü bunun bir bedeli vardır. Uluslararası hukuk, ‘Maraş’ı 1974 öncesi sakinlerine vereceksiniz, Maraş’ın idaresini Birleşmiş Milletler’e (BM) vereceksiniz’ diyor. Bunlar ortada dururken siz tek yanlı Maraş’a müdahale edemezsiniz” diye konuştu.

“Özersay’ın hamleleri ara formül olarak nitelendirilebilir”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Maraş konusundaki hamlelerini de değerlendiren CTP Milletvekili Akansoy, Özersay’ın hamlelerinin ara formül olarak nitelendirilebileceğini ancak bütünü kapsayacak bir formül olmadığını söyledi.

Akansoy, şunları kaydetti: “Şöyle ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin iç hukuk mekanizması olarak kabul ettiği bizim Taşınmaz Mal Komisyonu’muzun sadece Kuzey Kıbrıs’ta değil aynı zamanda askeri bölgelerde de işlem yapabilmesini sağlayabilmek adına Maraş’ın askeri bölge olmaktan çıkarılması ve Maraş’taki herhangi bir Rum’un malına başvurması üzerine o malın iade ve tazmin veya takas olmak üzere herhangi birinin değerlendirilerek işleme sokulması düşünülebilir. Bu noktada da bir Kıbrıslı Rum Maraş’taki malına eğer ki dönmek istiyorsa, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurur. Komisyon da ‘Tamam git yerine gir” der. Adam şimdi çıkacak, gelsin böyle bir Maraş’taki yıkık dökük evine… Bu mekanizma Maraş’ı bir bütün olarak yerleşime açma mekanizması değildir. Bu sadece 74 öncesi Maraş’tan dolayı mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi mekanizmasıdır.”











Başa dön tuşu