KıbrısManşet

Keleş: Ekolojik ve maddi olarak ciddi zararlara yol açan yangın felaketi bizleri derinden etkiledi

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Adına açıklama yapan Melek Keleş, Cumartesi günü Limasol’da başlayıp kısa sürede çok geniş bir alana yayılan, can kayıplarının yaşandığı, ekolojik ve maddi olarak ciddi zararlara yol açan yangın felaketinin derinden etkilediğini söyledi

Keleş: Yangın felaketini dehşet ve üzüntüyle takip ettik

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin buram buram yaşandığı günümüzde ormanların önemi tartışılamaz olduğunu söyleyen Keleş,” Sera gazlarından olan karbondioksitin oksijene dönüştürülmesini sağlayan ağaçlar iklim değişikliğinin etkilerinin azalmasını sağlamak açısından büyük önem teşkil etmektedir. Biyolojik çeşitliliği korumanın daha da önemli ve hayati hale geldiği böyle bir zamanda, aynı adayı paylaştığımız komşumuzun topraklarında meydana gelen yangın felaketini dehşet ve üzüntüyle takip ettik.” dedi.

Adada yaşanan en büyük yangın felaketlerinden birisi olan Limasol yangını ile 50 km2 den fazla orman, tarım arazisi ve yerleşim yerleri yandığını söyleyen Keleş, “Biyolojik çeşitliliğin yok olduğu yangın ile maalesef 4 can da yitip gitmiştir.” dedi.

Keleş’in açıklamasının devamı şu şekilde:

Yanan her ağacın ve yok olan her canlının insanlığı yok olmaya bir adım daha yaklaştırdığı bilinciyle, meydana gelen yangına düşmanlık ve kin duygularıyla sevinen kendini bilmezleri şiddetle kınıyoruz.

Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların çok arttığı adamızda yangın tehlikesi yaratabilecek durumlara karşı daha tedbirli olmalıyız. Ateşli pikniklerden kaçınmalı, sigara izmaritlerini doğaya atmamalıyız. Aynı zamanda cam parçacıklarının da mercek görevi görerek yangın riski yarattığını unutmamalıyız.

Tek bir Dünya’mız olduğu ve bu Dünya’yı korumanın her bir vatandaşa ait olduğunu, yapmadığımız takdirde her felaketin yine her birimize olumsuz olarak yansıyacağını hatırlatmak isteriz.

Kıbrıs sorununun varlığı ve siyasi görüş ayrılıklarına rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın yangınla mücadele konusunda yardım teklif etmesi, çevre sorunlarının sınır tanımadığını göstermiştir.

Bu büyük yangın felaketine sebep olanların en kısa sürede, en ağır şekilde cezalandırılacağına ve bunun başka felaketlerin önüne geçilmesinde örnek teşkil edeceğine inanıyoruz. Komşumuza geçmiş olsun diler, can veren vatandaşlara rahmet dileriz.











Başa dön tuşu