KıbrısManşet

Toplumsal Hareket Platformu, Adalı cinayeti ile ilgili açıklama yaptı

6 Temmuz 1996 gecesi evinin önünde gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürülen Kutlu Adalı‘nın Polis Genel Müdürlüğü‘nün başlattığı soruşturma sonuç vermediğini ve cinayeti kimin işlediği belirlenemediğini söyleyen Toplumsal Hareket Platformu, “Söz konusu olan cinayeti kimin işlediğini bulmak değil, bu cinayeti bir ‘faili meçhul’ dosyası olarak tarihe gömmekti!” dedi

Toplumsal Hareket Platformu: Söz konusu olan cinayeti kimin işlediğini bulmak değildi

Toplumsal Hareket Platformu, “6 Temmuz 1996 gecesi evinin önünde gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürüldü Kutlu Adalı… Polis Genel Müdürlüğü’nün başlattığı soruşturma sonuç vermedi ve cinayeti kimin işlediği belirlenemedi. Çünkü söz konusu olan cinayeti kimin işlediğini bulmak değil, bu cinayeti bir ‘faili meçhul’ dosyası olarak tarihe gömmekti!” dedi.

Kutlu Adalı’yı asla unutmadıklarını ve unutmayacaklarını belirten Toplumsal Hareket Platformu, Adalı’nın ölümünün ardından eşi İlkay Adalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine dava açtığını, 31 Mart 2005’te mahkeme, cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı gerekçesi ile Türkiye’yi mahkûm ettiğini söyledi.

Toplumsal Hareket Platformu’nun açıklamasının tamamı şu şekilde:

TOPLUMSAL HAREKET PLATFORMU OLARAK KUTLU ADALI’YI UNUTMADIK! UNUTMAYACAĞIZ!

6 Temmuz 1996 gecesi evinin önünde gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürüldü Kutlu Adalı… Polis Genel Müdürlüğü’nün başlattığı soruşturma sonuç vermedi ve cinayeti kimin işlediği belirlenemedi. Çünkü söz konusu olan cinayeti kimin işlediğini bulmak değil, bu cinayeti bir “faili meçhul” dosyası olarak tarihe gömmekti! Katilleri ince ince gizlerken… Bugün Kutlu Adalı’nın ölüm yıldönümü… 6 Temmuz 1996’da evinin önünde hunharca öldürüldü

Kutlu Adalı! Toplumsal Hareket Platformu olarak bizler Kutlu Adalı’yı asla unutmadık ve unutmayacağız! Kutlu Adalı’nın ölümünün ardından eşi İlkay Adalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine dava açtı. 31 Mart 2005’te mahkeme, cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı gerekçesi ile Türkiye’yi mahkûm etti.

Manevî tazminat olarak İlkay Adalı’ya üç ay içinde ödenmek üzere 20 bin avro, mahkeme masrafları için ise 75 bin avro, toplamda ise 95 bin avro Türkiye’ye para cezası kesildi. Katiller kol gezdi!… ‘Faili meçhul’dü çünkü cinayet! Ve Sedat Peker çıktı.

Sedat Peker, 23 Mayıs 2021 tarihinde YouTube aracılığıyla Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili bildiklerini anlattı. Peker, Adalı cinayetiyle ilgili dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ı ve Ağar’ın çalışma arkadaşı Korkut Eken’i işaret etti. Kutlu Adalı’nın öldürülmesi görevinin ilk önce kendisine teklif edildiğini itiraf etti. Demek ki gerçekleri bilen birileri varmış bir yerlerde.

Toplumsal Hareket Platformu olarak bizler Kutlu Adalı cinayeti aydınlatılana kadar susmayacağız! Sedat Peker’in iddialarının ardından, gazeteci örgütleri ve Kıbrıslı siyasetçiler Kutlu Adalı Cinayeti hakkındaki soruşturmanın yeniden açılmasını talep ettiler. Tüm basın, 24 Mayıs 2021 tarihinde iddiaları manşetlerine taşıdı ve hükümetten cinayet soruşturmasının yeniden açılmasını talep etti.

Sedat Peker’in Kutlu Adalı’yı öldürmek üzere Kıbrıs’a gönderdiğini ileri sürdüğü kardeşi Atilla Peker, Muğla’da gözaltına alınırken, Cumhuriyetçi Türk Partisi, iddiaları KKTC meclisine taşıyacaklarını açıkladı. … Bu ülke bizim! Bu ülke özgürce düşünebilen, özgürce konuşabilen, özgürce yazabilen Kıbrıslıların ülkesi! Toplumsal Hareket Platformu, ilkeleri ve kuruluş amacı doğrultusundan şaşmadan, tüm faili meçhul çatısı altında toplatılan cinayetlerin bir an önce aydınlatılmasını savunacaktır!

Ve Kutlu Adalı’nın da dediği gibi:

“Bir ülke karanlıktır, eğer iradesi kuşatılmış, demokrasisi hiçleştirilmiş, kimlik yitimine uğramış, geleceği ışıksız bırakılmışsa… Bir ülke karanlıktır, eğer bir sokağında, bir aydın-araştırmacı-yazar katledilmişse ve katilleri yaşıyorsa… Bir ülke karanlıktır, orada yaşayan insanlar seçtikleri tarafından yönetildiklerine inanmıyor ya da kendini yönetenleri kendisi seçemiyorsa…”

Toplumsal Hareket Platformu olarak bizler;  Karanlık, iradesi kuşatılmış, demokrasisi hiçleştirilmiş, kimliği kaybolmuş, geleceği karanlık bir ülkede yaşamak istemiyoruz! Aydınlarımızın, sırf araştırdıkları, buldukları ve yazdıkları konuştukları için sokaklarda katledildiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz! Seçtiklerimizin değil, dış güçlerce başımıza atanan kuklalar tarafından yönetilmek istemiyoruz!

Kendi irademiz ile seçtiklerimizin dışında, dış güçlerce başımıza atanan kuklalar tarafından yönetilmek istemiyoruz! Kutlu Adalı’yı Saygı ve özlemle anıyoruz.











Başa dön tuşu