KıbrısManşet

Üstel: Felaket tellallığına gerek yok. Esnaf, iş adamı, herkes perişan

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, kapalı alanlardaki otel ve restoranlarda 7 gün içinde yapılmış PCR isteneceğini açıkladı

Üstel: Kapalı mekanlarda 72 saatlik PCR istenecek

Bakanı Üstel BRT’de yayınlanan Burası Önemli programında Levent Kutay’ın konuğu oldu. Üstel, insanların sanki virüs bitmiş gibi, havanın da ısınmasıyla birlikte büyük bir rahatlığa kapıldığını söyledi.

Kapalı mekanlarda 72 saatlik PCR isteneceğini söyleyen Üstel, “PCR negatifi olmayanlar mekanlara giremeyecek” dedi.

“Felaket tellallığına gerek yok. Esnaf, iş adamı, herkes perişan”

Kurallara uymayan yerlere ceza kesilmeye başlandığını anlatan Üstel, bu konuda kararlı olduklarını, spontane denetimler olacağını anlattı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün aldığı yeni kurallara da değinen Üstel, dünya ülkelerinde yaşanan Delta varyantı örneklerine işaret etti.

Üstel, “Kurallarla yaşamayı öğreneceğiz, maskesiz sokakta olmayacağız, mesafemize dikkat edeceğiz. Her şey bizim elimizde. Felaket tellallığına gerek yok. Esnaf, iş adamı, herkes perişan” dedi.

“Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız”

Dün itibariyle sıkı denetimlerin başladığını anlatan Üstel, kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını çünkü bir kapanmayı daha kaldıramayacağımızı söyledi.

Üstel, bunun yanında aşılanmada da ülkedeki uygulamaya hız verildiğini ifade etti ve “Biz ipin ucunu hiç bırakmadık ama aynısını insanımızdan, işverenlerden ve büyük işletmelerden de bekliyoruz” yorumunda bulundu.

“Metrekareye göre kişiler içeriye alınacak”

Tarama testi sayılarının da arttırılacağına değinen Üstel, vakaların temaslı olduğu kişi ve yerleri söylemesi gerektiğine değindi. Temaslıların bir kısmının bileklikle eve gönderildiğini de dile getiren Üstel, denetimler ve kontroller ile bunun yaygınlaştırılacağına değindi.

Üstel, “Ülkeyi yeniden kapatmamak adına her türlü önemli almaya devam edeceğiz” dedi.

Kalabalık eğlence görüntüleri hakkında da konuşan Üstel, “Bu pandemi döneminde bu normal mi? Bu şekildeki bir eğlenceyi tasvip etmiyoruz. Bulaş genç nüfus arasındadır. Bu tip yerlere kısıtlama getiriyoruz. Metrekareye göre kişiler içeriye alınacak” diye konuştu.

“Bir daha olursa kapatılacak”

Üstel, söz konusu eğlence mekanına uyarıda bulunduklarını, konuyu polis ve belediyeye de bildirdiklerini anlattı, “Gözümüz üstünde, ikinci sefer olursa mekan kapatılacak” dedi.

QR kod sistemini yakın zamanda devreye gireceğini, işletmelerde bu kodların kullanılacağını anlatan Üstel, bu konuda tek sıkıntının ekonomik hazırlıklarda yaşandığını anlattı.

Üstel, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çeşitli kararlar da ürettiğini anlattı ve bu kararları da uygulamaya koymaya hazır olduklarını ifade etti.

Üstel, söz konusu QR kodlar ile vatandaşların da rutin PCR testlerinin kolayca kontrol edileceği ve güncel testi olamayan kişilerin mekanlara alınmayacağını kaydetti.

“Aşı olacak insan bulamıyoruz”

“Aşı olacak insan bulamıyoruz. 18 yaşa kadar indik. Her geçen gün aşılama oranı düşüyor, önce 16, akabinde 12 yaşa kadar aşılamada düşeceğiz” diyen Üstel, devlet bünyesindeki 19 aşı merkezi ve bazı özel hastanelerin aşı yaptığını anlattı. Vatandaşların aşı yapılmaya teşvik edilmesi gerektiğine değindi.

Aşılanmayan kişilerin QR kodu okunacak olan mekanlara alınmayacağının altını çizen Üstel, herkesin mutlaka aşılanması gerektiğini ve ülkede yeteri kadar aşı miktarı olduğunu belirtti.

Denetimleri sıklaştırdıklarını dile getiren Ünal Üstel, “Kurallara uymayan işletmelere para cezası tekrarlanması halinde ise kapatma cezası verilecek” diyerek, “Maskesiz dışarıya çıkmayalım” çağrısında bulundu











Başa dön tuşu