KıbrısManşet

Teknik altyapının hazırlanması amaçlanıyor

Kıbrıs’ın kuzeyi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 11 Şubat 2021 tarihinde imzalanan “e-Devlet Protokolü”ne göre, e-devletle ilgili toplanacak tüm veriler ve e-Devlet’in yönetimi Türksat’a devredilecek.

Veri Merkezi Türksat tarafından yönetilecek

İmzalanan protokol, “Tek millet iki devlet” anlayışı ile hareket edilerek iki ülke arasındaki teknik işbirliğini geliştirmeyi hedefliyor. Protokol Kıbrıs’ın kuzeyinde e-Devlet programının gerçekleştirilmesi, yürütülmesi ve kamu hizmetlerinin dijitalleştirilebilmesi, mali suçları ile ekonomik güvenliğe yönelik risklerin ortaya çıkarılması ve önlenmesi adına, detaylı analizlerin gerçekleştirilmesi, teknik altyapının hazırlanması, sayısallaştırma ve veri aktarımı çalışmalarının yapılması gibi hedefleri sağlamayı amaçlıyor.

Protokolde dikkat çeken en önemli madde ise, e-devlet çatısı altında kurulacak olan veri merkezinin Türksat tarafından yönetilmesi olarak dikkat çekiyor. İmzalanan protokolün en önemli maddelerinden bir tanesi ise, TC Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından tayin edilen şirket vasıtasıyla e-Devlet hizmetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik hususta mutabık kalınması olarak gözlemleniyor.

Proje, kurulacak olan veri merkezinin projelendirilmesi ve uluslararası standartlara uygun olarak e-Devlet işlerinden sorumlu kurum ve/veya kuruluşun koordinatörlüğünde, Türksat tarafından yönetilecek.

Bahse konu yetkilendirme, protokolde şu ifadelerle belirtildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı işbu Protokol madde 3.2 ve Protokol’ün ilgili maddelerindeki ilgili kurum ve/veya kuruluşu belirleme yetkisi uyarınca, Mutabakat Zaptı madde 2’de belirtilen KKTC e-Devlet hizmetlerini gerçekleştirmek üzere, halihazırda ilgili işleri yürütmekte olan Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş’yi yetkilendirmiştir. Gerektiği takdirde ilgili işbirliği faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik usul-esaslar taraflar arasında imzalanacak sözleşmeler aracılığıyla belirlenir.”

Protokol 5 yıl süreyle geçerli olacak

11 Şubat 2021 tarihinde imzalanan protokolün 5 yıl süreyle geçerli olacağı da belirtilirken, fesh ile ilgili taraflar iptal çağrısı yapmadığı sürece protokolün 5’er yıllık süreyle yenilenmeye devam edeceği de maddeler arasında bulunuyor

Protokolün tamamını okumak için tıklayınız 











Başa dön tuşu