KıbrısManşet

Kiyed: Yurttaşlarımızın Türkiye’ye alınmaması insan haklarına aykırı

Kıbrıs İş İnsanları Yatırımcılar ve Ekonomi Derneği (Kiyed), Gazeteci Ali Bizden’in ardından Dr. Ahmet Cavit An’ın da Türkiye’ye alınmaması üzerine konuya ilişkin görüşlerini aktardığı bir basın bildirisi yayımladı

Kiyed: Türkiye’nin bu uygulamasının net olarak açıklanması gerekmekte

Bu uygulamanın Kıbrıs Türküne seyahat kısıtlaması ve bir çeşit ambargo olduğunu ifade eden Kiyed, “Tek uluslararası çıkış yolumuz olan Türkiye’nin bu uygulamasının net olarak açıklanması gerekmektedir” dedi.

Bildirinin tamamı şu şekilde:

“Geçtiğimiz günlerde gazeteci Ali Bizden, en son da araştırmacı yazar Dr. Ahmet Cavit An Türkiye’ye kabul edilmeyip havaalanından geri KKTC’ye gönderilmiştir.

Bu uygulama Kıbrıs Türküne seyahat kısıtlaması ve bir çeşit ambargodur. Tek uluslararası çıkış yolumuz olan Türkiye’nin bu uygulamasının net olarak açıklanması gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta demokrasi ve insan haklarının çağdaş ölçütler ve yasalar içerisinde kullanılmakta olduğunu övünerek yaşıyoruz. Aynı düşünceleri paylaşmadığımızda bile kimsenin düşünce ve ifade özgürlüğünün keyfi bir şekilde sınırlandırılmaması gerektiğini benimsiyor ve uyguluyoruz.

Devletlerin kendi güvenliklerini korumaları gerektiğini elbette anlıyoruz, destekliyoruz. Ancak yaşadığımız 21. Yüzyılda insan hakları, özgürlükler ve demokrasinin kısıtlanması ancak yasalara aykırı davranış ve eylemler nedeniyle kabul edilebilir.

KKTC yurttaşlarının Türkiye’ye girişinin engellenmiş olmasının arkasındaki yasa ihlalinin açıklanmasını talep ediyoruz. Hükümetimizi tüm yurttaşlarını (muhalefet bile olsa) koruma sorumluluğu olduğunu hatırlatır, tüm meclisin konu hakkında görüş vermesini bekleriz.”











Başa dön tuşu