KıbrısKORONAVİRÜSManşetSağlık

Aşardağ: Bazı PCR merkezlerinde 8-10 kişinin örneği tek kitle çalışılıyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, bazı PCR merkezlerinde havuzlama yöntemi kullanılarak, 8-10 kişinin örneklerinin tek kitle çalışıldığını ve bunun bulaşı daha da artıracağını söyledi

Aşardağ: 8-10 kişinin örneği tek kitle çalışılıyor

Havadis Web Tv‘de Damla Dabis‘in sorularını yanıtayan Aşardağ, kullanılan yöntemin çok yanlış olduğunu ve pozitif vakaların negatif çıkabildiğini söyleyen Aşardağ, bununla ilgili kurallar getirilmesi ve denetleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Aşardağ, “Ülkede yeterli sayıda PCR cihazı ve çalışan var. Normalde tek kitle tek kişiye çalışıp güvenirliği ve duyarlılığı düşürmemek lazım” dedi.

“Sağlık Bakanlığı da biliyor”

Bazı merkezlerde 8-10 kişinin örneklerinin tek kitle çalışıldığını söyleyen aşrdağ, bu kişilerden birinin negatif çıkması durumunda geriye kalanlarında negatif kabul edildiğini, pozitif olması durumunda, bu kez de tek tek geriye dönük örnekler üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Aşardağ, “Bu bulaşın yayılmasında negatif bir etken oluyor. Üstelik bunu Sağlık Bakanlığı dile getirmişti, yani biliniyor. Özellikle özelde yapılan PCR’larda belli kurallar getirmek ve devlet denetimi şart. Tek kitle çalışmak nerde, bir kitle bir çok hastanın örneğini çalışmak nerde. Pozitif olduğu halde negatif çıkan vakalar olabiliyor, bunu herkes de biliyor. Havuzlama yöntemi bu salgın oranında kullanılmamalıdır” dedi.

Haberleştiren: Özgür Gazete











Başa dön tuşu