KıbrısManşet

Tatar en başa döndü: Maraş vakıf malıdır

Ankara Hükümeti‘nin müdahaleleri sonucu Cumhurbaşkanlığı makamına getirilen Ersin Tatar, şovenist ve aşırı milliyetçi açıklamalarına devam ediyor

Tatar: Egemenlikten asla taviz vermeyeceğiz

1974 Askeri Harekâtı sırasında hayatını kaybeden 9 Topçuköylü‘nün anma töreninde konuşan Tatar, şehit edebiyatına devam etti ve şölenine açıklamalar yaptı.

Sözde çözüm modeli egemen 2 eşit devlet modelinden asla taviz vermeyeceklerini söyleyen Tatar, İngiltere’nin önde gelen isimleri ile bir araya geldiğini ve Kıbrıs Türkü’ne karşı yapılmakta olan büyük haksızlıkları bu görüşmede bir kere daha İngiliz yetkililere ilettiğini söyledi.

“Bize yapılan haksızlığı kendilerine bir kez daha haykırdım ve dolayısı ile Kıbrıs’ta eğer bir anlaşma istiyorlarsa mutlaka ve mutlaka bunun egemen eşit devlete dayalı olması lazım” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’deki görüşmelerde de Kıbrıs’ta iki egemen eşit devlet olduğunu vurguladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, olası bir müzakerenin de bu çerçevede olması gerektiğini yineledi.

Kıbrıslıtürklerin iyi niyeti suistimal edildi

Cumhurbaşkanı Tatar, bu yöndeki siyasetin Türkiye’den de tam destek gördüğünü ifade ederek, federal çerçevede 50 yıldır yürütülen görüşmelerde, Kıbrıslıtürklerin iyi niyetinin suistimal edildiğini söyledi.

Kıbrıs’ta Türklerin ezildiğini, büyük acılar çektiğini ve çok göçler yaşadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Artık insan hakları bakımından da bizlerin rahat edebilmesi ve huzur içerisinde yaşayabilmesi için bizlerin egemenlik hakkının kabul edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Maraş vakıf malıdır”

Konuşmasının devamında Maraş açılımına da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, tüm resmi gerçeklere rağmen Maraş bölgesinin vakıflara ait bir yer olduğunu iddia ederek, İngiliz döneminde Maraş ile ilgili birtakım yanlışlıklar yapıldığını öne sürdü.

Maraş açılımı ile ilgili uluslararası hukuka aykırı bir durum olmadığını iddia eden Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun vereceği karara göre Maraş’taki mülkiyetlerle ilgili iade ve tazminat ödenebileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş ile ilgili pilot bölge seçilerek açılımlar yapıldığını dile getirerek, Maraş’ın artık insanlara açılmasının doğru bir karar olduğunu vurguladı.











Başa dön tuşu