KıbrısManşet

1 milyon 400 bin turist için anlaşma yapıldı, devlet uymadı!

Uluslararası broker şirketi All Seasons Underwriting Insurance Brokers Ltd., Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Şeker Sigorta Ltd’e 62 milyon Dolar’lık dava açtı, devletin de zarara sokuldugunu ileri sürdü

SKANDAL!
Turizm Bakanlığı ve Şeker Sigorta’ya 62 milyon Dolar’lık dava

Uluslararası bir broker şirketi olan ve dünyanın birçok ülkesinde faaliyette bulunan All Seasons Underwriting Insurance Brokers Ltd., geçtiğimiz günlerde Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Şeker Sigorta (Kıbrıs) Ltd aleyhine alacak davası açarak 2017 yılından bugüne değin oluşan 62 Milyon Dolar borcun ödenmesini talep etti.

Bakanlık ve Şeker Sigorta, 2017 yılının Mayıs ayında ‘KKTC’ye Gelen Yolcuların Acil Sağlık Sigortası’ adıyla bir protokol imzalayarak, adaya gelen turistlerin sigortalanması için anlaşma yapmıştı.

Bakanlar Kurulu kararı da var

İmzalanan protokolde yetkili broker sağlayıcı şirket olarak bulunan All Seasons Underwriting Insurance Brokers Ltd., devletin ve Şeker Sigorta’nın yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle tam 62 milyon Dolar’lık dava açtı.

ozgur_gazete_kibris_seker_sigorta_dava
İlgili Bakanlar Kurulu kararı 1

Bakanlar Kurulu’nun 11.4.2017 tarihinde, imzalanan protokolde broker şirkete dair geçerli bir eki olduğunu kabul ettiğine dair H(K-1)970-2017 sayıl kararı da bulunuyor.

ozgur_gazete_kibris_seker_sigorta_dava1
İlgili Bakanlar Kurulu kararı 2

1 milyon 400 bin turist için anlaşma yapıldı

Broker şirketi ile Şeker Sigorta arasında imzalanan anlaşmaya göre de, broker şirketi her yıl KKTC’ye seyahat edecek ve tavan sayı olarak da belirtilen 1 milyon 400 bin turistin sigortalanma riskini üstlenecek ve Şeker Sigorta da bu riske karşılık turist başına broker şirketine 14 Dolar ödeme yapılacaktı.

Bakanlık ile Şeker Sigorta arasındaki protokolün imza yeri

Üstelik broker şirketine davet yazısı ihaleyi kazanmak için Şeker Sigorta tarafından yapıldı. Davacı broker şirketi, aralarında imzaladıkları sözleşme 5 yıllık olmasına rağmen fesih de olmadığı için sözleşmenin geçerlilik süresinin 5 yılın sonunda yine uzadığını ve ödeme yükümlülüğünün her ay katlanarak arttığını ileri sürüyor.

Protokolde brokerın isminin geçtiği yer

İhbara da uymadılar, devlet zarara uğratıldı

Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Şeker Sigorta (Kıbrıs) Ltd.’nin broker şirketinin 2017 yılından bugüne değin yapmış olduğu tüm talep ve uyarılara rağmen, aylık bazda oluşan borcun ödemesini gerçekleştirmediği gibi kendilerine gönderilen yasal ihbara da yanıt vermedikleri ortaya çıktıç

Protokol ve imzalanan sözleşmeler gereğince 2017 Mayıs ayından bugüne kadar KKTC’ye giriş yapan milyonlarca yolcunun tüm sağlık sigortası risk yükümlülüğü Broker şirketinde olmasına rağmen devlet tüm harcamaları devlet bütçesinden kendisi karşıladı.

Broker şirketinin riski üstlendiği ve doğacak her türlü zarardan kendilerinin mesul olduğunu Bakanlığa bildiren birçok yazı göndermesine karşın Bakanlığın bu yazılara hiçbir cevap vermediği belirtiliyor.

Bütün harcamaları devlet kendisi karşıladı

Özellikle pandemi döneminde ülkeye giren turistlerin tüm sağlık harcamalarının broker şirketi tarafından karşılanması gerekirken bütün harcamaları da devlet kendisi karşıladı.

Şeker Sigorta ile Broker(Davacı) arasındaki sözleşme/taahhütname

Pandemi başlangıcında pozitif çıkan Alman turistlerin konaklaması, gözetim altında tutulmaları ve ülkeden gönderilmeleri sürecindeki tüm sigorta sorumluluğu da broker şirketinde olmasına ve şirket tarafından bu yönde devlete bilgi verilmesine rağmen Bakanlığın şirketten hiçbir talepte bulunmadığı da devletin nasıl zarara uğratıldığının bir diğer göstergesi.

Broker şirketi dava açtı: Rakam 62 milyon Dolar!

Broker şirketi imzalanan protokol ve anlaşma gereğince 2017 Mayıs – Nisan 2021 ayları arasında KKTC’ye turist olarak giren 4 milyon 429 bin 353 kişinin sigorta riskinin kendilerine ait olduğunu, bundan dolayı da yasal olarak Bakanlığın ve Şeker Sigortanın kendilerine 62 milyon 010 bin 942 Dolar borcu bulunduğunu söylüyor.

Şirket geçtiğimiz günlerde bu alacağını faizleriyle birlikte almak amacıyla Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Şeker Sigorta (Kıbrıs) Ltd aleyhine Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde ve Bakanlığın yükümlülüklerine uymaması nedeniyle de Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava ikame etti.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu