KıbrısManşet

Aşırı sıcaklar insan yaşamı için olumsuz sonuçlar doğuracak

Uzmanlar, Güney Avrupa’dan Doğu Akdeniz’e doğru gelen ve 5 Ağustos’a kadar sürmesi beklenen sıcak hava dalgasının 45 dereceyi bulmasını öngörüyor

Sıcak hava dalgası nedir?

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre mevsim normallerindeki sıcaklıkların ortalama maksimum sıcaklıklardan 3 ila 5 derece üzerinde art arda 5 gün veya daha fazla süre ile devam etmesine sıcak hava dalgası denir.

Sıcak hava dalgalarının canlıların yaşamı, su kaynakları, bitki örtüsü ve enerji tüketimi üzerinde önemli etkileri vardır.

3-5 Ağustos arasında sıcaklar 45 dereceyi bulacak

Bu yılın en güçlü sıcak hava dalgası Doğu Akdeniz’i esir almış durumda. İtalya, Yunanistan ve Güney Türkiye’de yaşanan aşırı sıcaklar ve bunların getirdiği orman yangınlarının en temel nedenini bu sıcak hava dalgasına bağlayabilir.

Kıbrıs’ta 27 Ağustos’tan beri 40 derecenin üzerinde seyreden 31 Ağustos Cumartesi gününden itibaren 43 dereceyi bulacak. Uzmanlar özellikle 3-5 Ağustos arasında sıcakların 45 dereceyi bulmasının beklendiğini vurguluyorlar.

Aşırı sıcaklar insan yaşamı için olumsuz sonuçlar doğuracak

Bununla birlikte, tek sorun sıcaklıkların 45 dereceyi bulması değil, bu durumun uzun soluklu olmasıdır. 10 gün boyunca aşırı yüksek sıcaklıkların aralıksız devam etmesi sadece orman yangınları açısından değil, insan yaşamı için de olumsuz sonuçlar doğuracak.

Özellikle hasta ve yaşlı olanların bu süre boyunca sokağa çıkmamaları öneriliyor.

(Yeşil Kıbrıs)











Başa dön tuşu