KıbrısManşet

Başel: Saraydan önce devletin çocuklara olan borçlarını ödeyin

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, Devlete iktidar edenlerin yıllardır çocukların parasını çaldığını belirterek, saraya bütçe ayıran iktidarın önce devletin çocuklara olan borçlarını ödemesini söyledi

Başel: Saraya bütçe ayıran iktidar, önce devletin çocuklara olan borçlarını ödesin

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başel, Asya Bebeğin veya  diğer sağlık hizmetlerine ulaşamayan çocukların tümünün hakkının yıllardır devlet bütçesinden çalındığını belirterek, “Aileler çocuklarını yaşatabilmek için borçlanmak varını yoğunu satmak zorunda kalabiliyorlar” dedi.

“Devlet tüm kaynaklarını seferber etmelidir”

Başel’in paylaşımının tamamı şu şekilde:

Devlete iktidar edenler yıllardır çocukların parasını çalıyor! Devlet tüm kaynaklarını çocukların yüksek yararını korumak için tüm personel, kurum ve kaynaklarını seferber etmelidir!

Çocuk Hakları Sözleşmesini kabul eden ülkeler açısından olmazsa olmaz maddeleri şemsiye (temel) haklar dediğimiz maddeler bulunmaktadır ve onaylayan ülkelerin hukuksal sorumlulukları vardır. Bunlar;

1. Ayırım Gözetmeme
– Madde 2 (Haklar çocuklar arasında ayırım gözetmeksizin uygulanır)

2. Çocuğun yüksek yararı
– Madde 3 (Hükümetler, kuruluşlar, kurumlar ve bireyler yani herkes çocuk için en iyi olanı, çocuğun yüksek yararını düşünmelidir)

3. Yaşama, hayatta kalma ve gelişme hakkı
– Madde 6 (Çocukların yaşama hakkı vardır. Devletler-hükümetler çocuğun hayatta kalması ve sağlıklı gelişebilmesi için mümkün olan her türlü çabayı göstermekle yükümlüdür.)

4. Katılım Hakkı
– Madde 12 ( Çocuklar ve ergenler hayatlarını etkileyecek kararlar alınacağı zaman görüşlerini serbestçe ifade etme ve düşüncelerine önem verilmesi hakkına sahiptir.)

5. Kaynakların kullanımı ve uygulama hakkı
– Madde 4 (Devletler-hükümetler çocukların haklarının hayata geçirilmesi için maddi ve manevi kaynaklarını sonuna kadar kullanmakla yükümlüdür.) (BM. Çocuk Hakları Sözleşmesi, madde 2,3,4,6 ve 12)

Toplumun dayanışması bugün beni çok duygulandırdı ancak gerek Asya Bebek gerekse diğer sağlık hizmetlerine ulaşamayan çocukların tümünün hakkı yıllardır devlet bütçesinden çalınıyor aileler çocuklarını yaşatabilmek için borçlanmak varını yoğunu satmak zorunda kalabiliyorlar.

Sağlık hizmetlerine ulaşmak, masrafı ne olursa olsun devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi çocukların talep edilmesi gereken gerçek yasal haklarıdır.











Başa dön tuşu