KıbrısManşet

Mors’un adı görünmesin diye formül ürettiler, Bakanlar Kurulu kararı istediler

Vizyonsuz ve iş bilmez yönetim anlayışıyla, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu (Kıb-tek) batma noktasına getiren ve yakıtsız bırakan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, adını söyleye söyleye ‘Vurguncu‘, ona yakın olduğunu söylediği kişileri de ‘Vurguncunun sözcüsü’ ilan ettiği Mors Ltd ile el sıkıştı

Ülkenin elektriksiz kalması artık an meselesi!

Göreve geldiği ilk günden bu yana ‘vurgunu durduracağım’ ve ‘Mors Ltd’e ihale vermeyeceğim’ diyerek, açılan tüm akaryakıt ihalelerini tek tek iptal eden, sonrasında da özel şirket TPIC‘den usulsüzce doğrudan alım yapan Arıklı ve Kıb-tek’e atadığı Yönetim Kurulu, ülkeyi elektriksiz kalmakla yüz yüze getirdi.

‘Kıb-tek’de sadece önümüzdeki Cumartesi gününe kadar yakıt kaldı’ iddialarının arasında, son olarak TPIC’den doğrudan alınmak istenen 36 bin ton yakıtın da bir türlü temin edilememesi (TPIC yakıtı buldu ancak gemi bulamadı) tehlike canlarının çalmasına neden oldu.

Amaçları dün sonuçlanan ihaleyi de iptal etmek

Arıklı’nın ‘Ben 28 Dolar’dan yakıtı alacağım’ dediği TPIC’in de 35.19 Dolar teklif verdiği son akaryakıt ihalesinin sonuçları dün açıklandı.

Kurumun koyduğu 28 Dolar keşif bedelinin gerçekçi olmadığı iddialarını adeta doğrulayan tekliflerde, en düşük teklifi 33.38 Dolar’la Sideral Lines adlı şirket verdi. Arıklı ihaleyi iptal ettirmenin yollarını aramaya başladı.

Kurum, Arıklı’nın ‘vurguncu’ ilan ettiği Mors Ltd’den gemi kiralıyor

Özgür Gazete‘nin ulaştığı bilgilere göre, en iyi ihtimalle Salı gününe kadar yetecek olan akaryakıtı kalan kurum yetkilileri, Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez‘den yardım istemek zorunda kaldı.

Bakan Dönmez, acil ihtiyaç için gereken yakıtı Hatay Dörtyol‘da buldu. Gemi ise İzmit‘de bulundu. İşte asıl bomba ise burada patladı. Çünkü kurum gemiyi Gizde İletişim vasıtasıyla kiralayacak. Gizde İletişim ise Arıklı’nın ‘vurguncu’ ilan ettiği Mors Ltd’in sahibinin kızının şirketi.

Kıb-tek ile Gizde İletişim arasında sözleşme

Kurum Müdürü Gürcan Erdoğan ve Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, Bakan Arıklı’nın bilgisi dahilinde dün Mors Ltd sahibini kuruma çağırdı ve saatlerce görüştü.

TPIC’in, TC Enerji Bakanı aracılığıyla bulduğu yakıtı getirmek için gemiye ihtiyaç duyan kurum, Mors Ltd sahibiyle el sıkıştı.

Mors’un adı görünmesin diye formül ürettiler

Arıklı’nın ‘Asla ona ihale verdirtmeyeceğim, o vurguncu’ dediği ve bu şirkete yakın olan herkesi ‘Vurguncuların adamı’ ilan ettiği Mors Ltd ile el sıkıştığının duyulmaması için de formül üretildi.

Sözleşme, Mors Ltd’nin sahibinin kızının adına olan Gizde İletişim adına hazırlandı. Yani akaryakıt ödemesi TPIC’e, taşıma bedeli ise gemiyi kiralayan Gizde İletişim’e yapılacak ancak para Mors’a gitmiş olacak.

Kimse üstlenmek istemiyor, Bakanlar kurulu karar versin deniyor

İş bu kadarıyla da bitmiyor.

Yapılan bu anlaşmanın üzerlerine kalmamasını isteyen kurum yöneticileri, kararın Bakanlar Kurulu’ndan çıkmasını da talep etti.

Bu yüzden Kıb-tek ve Gizde İletişim arasındaki sözleşme hazırlandı ama imzalanmadı.

Plana göre Arıklı tarafından Bakanlar Kurulu kararı çıkartılarak, kurum yetkilileri ve Arıklı kendi isimlerini bu işten temizleyecek.

Kıb-tek adeta ‘madara’ edildi

Ülkenin en büyük kurumlarının başında gelen Kıb-tek son 9 aydır yaşanan bu gelişmelerle, Bakan Arıklı ve ekibi tarafından adeta ‘madara’ edildi.

Tek bir ihaleyi bile sonuçlandıramayan bir kurum haline gelen Kıb-tek, yakıt bile alamayan, gırtlağa kadar borçlu durumda.

Bakan Arıklı, Kıb-tek’e atadığı Yönetim Kurulu Başkanı Büyükyılmaz ve birlikte hareket ettikleri Kurum Müdürü Erdoğan’ın yaptığı usulsüz işler ayyuka çıktı ama ne hükümetin büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP) ne de küçük ortak Demokrat Parti’den (DP) tepki gelmiyor.

Bu toprakların öz sermayesi olan bir kurum göz göre göre batırılıyor.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu