KıbrısManşet

Arıklı akaryakıt ihalesinin iptali için baskı kuruyor

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, geçtiğimiz gün açıklanan akaryakıt ihalesinde en düşük teklifi veren firmaya ihaleyi vermemek ve iptalini sağlamak için ilgililere baskı kuruyor

Arıklı’nın TPIC inadı ülkeyi felakete sürüklüyor

Bakan Arıklı’nın, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) akaryakıt ihalelerini TPIC’e vermek ya da TPIC’den doğrudan alım yapmak için gösterdiği çaba ülkeyi elektriksiz bıraktı.

Günlerdir yeterli üretim olmadığı için 1’er saat olmak üzere ülkenin dört bir yanında elektrik kesintileri yaşanıyor. Arıklı’nın TPIC ısrarı ülkeyi felakete sürüklüyor.

Hali hazırda zaten yüksek olan elektrik faturalarını ödeyen vatandaş, 40 dereceyi aşan sıcaklarda elektriksiz kalmaya mahkum ediliyor.

“Evrakta problem çıkarın”

Göreve geldiği günden bu yana 9 aydır tek bir akaryakıt ihalesini sonuçlandıramayan ve TPIC’den usulsüzce doğrudan alım yapan Arıklı, son yapılan ihaleyi de iptal ettirmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz gün sonuçlanan akaryakıt ihalesinin, TPIC’in verdiği 35.19 Dolar tekliften dolayı otomatikman elenmesi (evraklarda da yine sahtecilik olduğu da iddialar arasında) sonrası en düşük fiyatı veren Sideral Lines adlı firmaya verilmesi bekleniyordu.

Ancak Arıklı’nın buna müdahale etmeye çalıştığı ve şirketin evraklarında sıkıntı yaratılarak elenmesi noktasında yetkililere baskı kurduğu öğrenildi.

“Bloke artırımı yapılmasın, ihale iptal edilsin”

İnceleneme sonucu ilgili şirketin evraklarında herhangi bir problem çıkmaması Arıklı’nın elini kolunu bağladı ancak bu kez de keşif bedeli üzerinden bir formül düşünüldü.

Uzmanların ısrarla ‘gerçekçi değil’ bir fiyattan ihaleye çıkan Bakan Arıklı’nın bu kez de kurumun ‘bloke artırımı” yapılmaması noktasında ısrarla başladığı öğrenildi.

İhalenin iptalini isteyen Arıklı’nın amacının, sonu ne olursa olsun TPIC’e ihale verdirene kadar vazgeçmeyeceği düşünülüyor. Hükümetin ortakları UBP ve DP ise yapılan yasa dışılığı izlemekle yetiniyor.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu