KıbrısManşet

Mulla: Birilerini memnun etmek için orman arazileri veriliyor

Biyologlar Derneği Başkanı Gizem Mulla, askeri kooperatifin Girne’deki ormanlık araziyi tahrip edilerek, villa yapacak olmasına sert tepki gösterdi; “Ağaçlar kesildi, kamu yararı olmadığı tespit edildi. Ağaçlar devlet eliyle kesiliyor” vurgusunu yaptı

Mulla: Kamu yararı yok

Özgür Gazete’ye Asil Köylü heykeli, askeri kooperatifin site yapımı ve orman yangınları konusundan konuşan Mulla, önemli açıklamalarda bulundu. “Neden sürekli orman arazileri?” sorusunu soran Mulla, birilerini memnun etmek için orman arazilerinin verildiğini söyledi. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) bağlı subay ve astsubayların oluşturduğu kooperatif tarafından yapılan sitenin kamu yararı sağlamadığını kaydeden Mulla, çevre örgütleri olarak dava açtıklarını ve ara emri başvurusunda bulunduklarını ve ara emri alındığını söyledi.

“Ağaçlar devlet eliyle kesiliyor”

Ağaçların kesildiği yere yeniden ağaç ekeceklerine değinen Mulla, ağaçların kesilmesiyle ekosistemin bozulacağını ve ortamın kendini yenilemesinin uzun yıllar alacağını söyledi. Biyologlar Derneği olarak ağaç ekimi için proje yaptıklarının altını çizen Mulla, ağaçların ise devlet eliyle kesildiğini vurguladı. Ormanlık arazilerin yok edilmesi durumunda sadece bitkilerin değil, hayvanların da habitatının bozulacağının altını çizdi.

“Kimse doğayı sevdiğinden bahsetmesin”

Açıklamalarında devamında yine Girne’de yapılması planlanan Asil Köylü heykeline değinen Mulla, heykelin ender yeşil bir alana yapılmasının planladığını anlattı. “Kimse doğayı sevdiğinden bahsetmesin” diyen Mulla, “Farklı bir yere yapılıp heykelin etrafı ağaçlandırılsın. O zaman belki de herkesin hoşuna gidecekti” 40×40 heykel dikilmeye çalışılıyor. kimse doğayı sevdiğinden bahsetmesin… Oranın zemin yapısı da heykel için müsait değil. İşçilerin hayatlarını da tehlikeye sokacak bir nokta” dedi.

“Çok dikkatli olmalıyız”

Konuşmasının sonlarında orman yangınlarına da değinen Mulla, nisan ayından ekim ayına kadar çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Yangın söndürme ekipmanların eksik olduğunu ve yangın söndürme helikopterinin de bulunmadığını belirten Mulla, yangın sıcaklığının toprağın 10 cm aşağısına kadar indiğini söyledi. Mulla, Yaşayan bütün canlılar biter. Fauna & flora zarar görür” dedi.

“Hemen ekim yapmak doğru değil”

Yangından sonra yağacak ilk yağmurla tohumların yeniden açabilecek olma ihtimali olduğundan söz eden Mulla, yangın sonrası hemen fidan ekimi yapılmasının doğru olmadığını kaydetti, ağaçlandırma için bir süre beklenilmesi gerektiğini belirtti.

“Orman Dairesi’nin yasaklarına uyulsun”

Orman yangınlarını önlemek için Orman Dairesi’nin koyduğu yasaklara uyulması gerektiğini vurgulayan Mulla, Türkiye’deki orman yangınlarının konunun ne kadar ciddi olduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

“Ağaçlar, çıraya döndü”

Küresel ısınma nedeniyle denge bozuklukları olduğunu bu nedenle ağaçların çıraya döndüğünü anlatan Biyologlar Derneği Başkanı Mulla, “Yanmaya daha müsaitler” dedi.

Özgür Gazete Röportaj/ Özgür Gazete Özel Haber











Başa dön tuşu