KıbrısManşet

Gazetemizin haberi doğrulandı: Arıklı ve ekibi yargılanacak mı?

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘na (Kıb-tek) atadığı Yönetim kurulu üyelerinin yanlış kararları nedeniyle, karadan tankerlerle akaryakıt taşımanın kuruma verdiği zarar tam 674 bin Dolar oldu

Arıklı ve ekibi yargılanacak mı?

Özgür Gazete’nin geçtiğimiz günlerde manşetten duyurduğu ‘Arıklı vurguncu ilan ettiği Mors ile el sıkıştı’ haberini resmi olarak doğrulayan Bakanla Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

ozgur_gazete_kibris_kib_tek_arikli_mors

Mors Ltd, uzun yıllardır Kıb-tek akaryakıt ve parça ihalelerine giren ve birçok usulsüzlüğü tespit edildiği için ihalelerden 1 yıl süreyle men edilen ve para cezası alan yerli bir şirket.

Arıklı göreve geldiği ilk günden bu yana, Mors Ltd’yi kişisel olarak hedefine koyarak ve adeta ihalelere müdahele ederek, bu şirketin herhangi bir ihaleyi kazanmaması için çaba sarf ediyor.

Hatta öyle ki, Mors Ltd’ye ihale verdirmemesini başarı olarak lanse etmek isteyen Arıklı, bununla ilgili bir PR çalışması olarak, ‘Rant Kapısı Kapandı’ isimli video reklamlar bile hazırlatmıştı.

Gerçek hiç de öyle değil!

Arıklı’nın, ihaleleri iptal ettirerek, 9 aydır özel bir Türkiyeli şirket olan TPIC’den yaptığı doğrudan ve ihalesiz alımlarla, kuruma gelen neidüğü belirsiz yakıtların analizleri bile yapılmıyor.

Arıklı tüm bu çabalarını, ‘Kuruma daha ucuz yakıt alarak ekonomi sağlayacağım’ şeklinde açıklasa da durum hiç öyle değil.

Analiz yapılmadan Kıb-tek depolarına boşaltılmıştı

Bakan Arıklı ve Kıb-tek’e atadığı Yönetim Kurulu, 9 aydır aldığı hatalı kararlarla ülkeyi elektriksiz bırakmakla burun buruna getirmiş ve yapılmayan ihalalerden dolayı oluşan acil yakıt ihtiyacı sebebiyle hem AKSA’dan hem de TPIC’den yine doğrudan alımlar yapılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde, Mağusa ve Girne limanlarından kara tankerleriyle adaya getirilen 80 tanker yakıt hiçbir analiz yapılmadan Kıb-tek depolarına boşaltılmıştı.

Peki bu yakıtları hangi gemi nasıl getirmişti?

İşte Arıklı’nın ‘vurguncu’ ilan ettiği ve adına videolar yaptırarak, ona ihale vermediği için kendisini başarılı göstermeye çalıştığı Mors Ltd’ye neredeyse yalvardığı durum da burada ortaya çıktı.

TPIC’in doğrudan alımla getireceğini taahhüt ettiği yakıtı ve onu taşıyacak gemiyi bulamaması üzerine, Arıklı ve Kıb-tek Yönetim Kurulu önce TC Enerji Bakanı Fatih Dönmez‘den yardım istemişti.

Bakan Dönmez nereden geldiği belli olmayan yakıtı Hatay Dörtyol’da bulmuş ama gemi hala bulunamamştı.

Arıklı talimat verdi, Mors Ltd sahibi kuruma çağırıldı

Bunun üzerine Arıklı’nın talimatı ile ‘vurguncu’ Mors Ltd sahibi, Kıb-tek Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz ve Kurum Müdürü Gürcan Erdoğan tarafından kuruma çağırılmış ve gemi bulunması için saaatlerce dil dökmüştü.

Mors Ltd gemiyi buldu ve kiralayabileceğini söyledi ama Arıklı’nın önceki açıklamalarına ters düşmemek için bir formül düşünüldü.

Plana göre kurum ve şirket arasında imzalanacak olan taşımacılık sözleşmesi, Mors Ltd’nin kızının sahibi olduğu Gizde İletişim adına hazırlanacak ve Mors’un adı geçmeyecekti.

Ancak gazetemiz gerçeği ortaya çıkardı ve geçtiğimiz gün manşete taşıdı. Anlaşma, Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla da doğrulanmış oldu.

Kurum 674 bin 208 Dolar zarara uğratıldı

Bu gerçeğin ortaya çıkması, Kıb-tek’in yine çok büyük bir zarara uğratıladığını da ıspatladı.

Son akaryakıt ihalesine giren ve yakıt+taşımacılık bedeli olarak 33,38 Dolar teklif veren Sideral Lines’ın t’klifinin yerine, yakıt için TPIC’e ton başına 22 Dolar, taşımacılık için ise Mors Ltd’ye 27.40 Dolar ödeme yapılacağı anlaşıldı.

Yani toplamda 36 bin ton yakıt için 49.40 Dolar ödenecek. Ayrıca kara tankerleri ile yapılan akaryakıt taşıması için ödenecek bedel de ton başına 52 Dolar.

Bu durumda kurumun, 674 bin 208 Dolar zarara uğratıldığı anlaşılıyor.

Bakan Arıklı ve ekibinin hatalı kararları nedeniyle inanılmaz bir zarara uğrayan halkın kurumu Kıb-tek’in geldiği son durum bu.

Bakan Arıklı ve ekibinin kararları yargıya taşınacak mı ya da hesabı sorulacak mı, hep birlikte göreceğiz.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu