KıbrısManşet

Tatar: Kurumsal bir iş birliği modelini müzakere etmeye hazırız

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Nikos Anastasiadis’in pasaportlarla ilgili olarak bugün yaptığı yazılı açıklamaya yanıt verdi

Tatar: Kurumsal bir iş birliği modelini müzakere etmeye hazırız

Tatar açıklamasında, Anastasiadis’in pasaportlar konusunda yapmış olduğu ve iç politikaya yönelik açıklamasını esefle karşıladığını kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının iki tarafın asli ve müktesep egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statüleri temelinde başlayacak resmi görüşmelere değinen Tatar, “İki taraf arasında kurumsal bir iş birliği modelini müzakere etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Anastasiadis’in, kendisinin ‘ırkçı’ olduğumu ima etttiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasına şöyle devam etti:

“Sayın Anastasidis Yunan ayaklanmasının 200’incü yıl dönümü münasebetiyle 28 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada Kıbrıs adasının her zaman Elenizmin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulamıştır.

Bundan önce, 22 Aralık 2012 tarihinde, DISI Gençlik Örgütü NEDİSİ’nin 15. Kurultayında yaptığı konuşmada ise Kıbrıslı Rumların Elen DNA’sına sahip olduğunu ve tüm zorluklara rağmen, yıllardır ayakta durmayı başardığını ileri sürmüştür.

Ayni şekilde, 22 Mart 2001 tarihinde Atina’da “Protoporia” üyesi öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada “Bizim 1955-59’da bir vizyonumuz vardı. Yunanistan’la ENOSİS yapmak. Bugün ümit edebilmesi ve geleceğe kendinden emin ilerleyebilmesi için Kıbrıs Elenizmi’ne yeni bir vizyon verdik.

Avrupa’yla ve aynı zamanda Yunanistan’la ENOSİS yapmak” demişti. Keza, 29 Mart 2005 tarihinde o zamanın DISI Başkanı olarak Anastasiadis bir etkinlikte, binlerce Kıbrıslı Türkün katledilmesinde ve göç ettirilmesinde etkin görev alan terör örgütü EOKA için “. . kahramanlarımızı onurlandırmak hepimizin görevi ve borcudur.

EOKA kurtuluş mücadelesi sırasında kendini feda edenler, vatanı bölünmüş görmek için ölmediler,” demişti. Hatta, 3 Eylül 1995 tarihinde Agon ve diğer gazeteler, o zamanın DİSİ Birinci Başkan Yardımcısı olan Nikos Anastasiadis’in, Ksilotimbu köyünde yaptığı bir konuşmada: “Kıbrıs Elendi ve Elen olarak kalacak” dediğini yazmıştı.

Bunlara benzer örnekler çoktur. Kısaca, Sayın Anastasiadis, yıllardan beridir Kıbrıs’ın Elenizmin bir parçası olduğunu ve Kıbrıs Rumlarının “Elenizmin DNA’sını” taşıdığını ısrarla söyleyip ırkçılığı kendisi yaparken, benim bir gazeteye yaptığım açıklamayı çarpıtarak ırkçılık yaptığımı ima etmesini büyük bir çelişki ve saygısızlık olarak görüyorum ve kınıyorum”











Başa dön tuşu