KıbrısManşet

KTTB: Testlerin azalması nedeniyle bulaş kontrolünde zafiyet yaratacak

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), ücretsiz PCR ve Antijen testlerinin, etkin pandemi kontrolü için gerekli olduğunu söyledi

KTTB: Ücretli test taraması, ekonomik sıkıntısı olan sektörlerde test sıklığını azaltacak

KTTB, ücretli ve azalan sıklıkta PCR/ antigen testi taramasının, ekonomik sıkıntı içinde olan sektörlerde test sıklığını azaltacağını belirterek, “Günümüz koşullarında bu karar yasanın emrettiği ‘erken uyarı’ Maddesine aykırı durumun ortaya çıkmasına neden olacaktır” dedi.

Açıklamanın devamı şu şekilde:

Pandemi ile daha da derinleşen ekonomik kriz, bazı sektörlerin ciddi ekonomik sıkıntıda olması, okulların açılma, yüz yüze eğitimin başlaması hazırlığında olduğumuz ve vaka sayılarının sağlık sistemini zorladığı günümüzde bu karar tarama testlerinin azalması nedeniyle bulaş kontrolünde zafiyet yaratacaktır.

45/2018 Tarihli Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Madde 24 ‘ Ülke genelinde veya bölgesel olarak yayılma potansiyeli olan bulaşıcı hastalık salgınları’nı ‘Erken Uyarı ve Yanıt Sistemi Kapsamında Değerlendirilecek Olaylar’ olarak tanımlamıştır.

Ücretli ve azalan sıklıkta PCR/ antigen testi taraması, ekonomik sıkıntı içinde olan sektörlerde test sıklığını azaltacaktır. Günümüz koşullarında bu karar yasanın emrettiği “erken uyarı” Maddesine aykırı durumun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Bu kararın ivedi iptali, ücretsiz ve sık PCR, ANTIGEN tarama testleri yapılması ile etkin pandemi kontrolü gerekmektedir.











Başa dön tuşu