KıbrısManşet

El-sen 2’ye bölündü: Demokratik El-sen İnisiyatifi kuruldu

Ülkenin en güçlü sendikalarından, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nda (Kıb-tek) örgütlü sendika El-sen‘de, şu anki yönetimine karşı isyan bayrağı açan bazı sendika üyeleri, ‘Demokratik El-sen İnisiyatifi‘ adıyla örgütlendi

İnisiyatif: Sendika yönetimi müdüriyetle işbirliği içinde

Sendika üyesi Ahmet Tuğcu ve Tarkan Ulusol, ‘El-sen’de neler oluyor’ başlığıyla inisiyatif adına bildiri yayımlayarak, sendika içinde çıkar odaklarının oluştuğunu ve bu oluşumun siyasilerle işbirliği içine girerek, Kıb-tek’i can çekişir hale getirdiğini öne sürdü.

Kıb-tek çalışanlarının Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sadığı primlerinin 2 aydır yatırılmadığının belirtildiği bildiride, yaanan sorunlara dikkat çekilerek, sendika yönetiminin bu sorunlarla ilgili mücadele etmediği ve müdiriyetle işbirliği içinde sendika üyeleriyle uğraştığı söylendi.

“Muhalif personeli sürgün yoluyla cezalandırılıyor”

İnisiyatiften yapılan bildiri şu şekilde:

“EL-SEN ve KIB-TEK’te neler oluyor?

Kıbrıslı Türk toplumunun önemli öz varlıklarından biri olan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), siyasi erkin
aymaz icraatları ve kurumda örgütlü EL-SEN yönetimi içerisindeki çıkar odaklarının işbirlikçi yaklaşımları
nedeniyle can çekişir hale gelmiştir.

Halihazırda çeşitli devlet kurum ve kuruluşlarından, özel sektör ve şahsi mükelleflerden toplam 1 milyar Türk Lirası alacağı bulunan KIB-TEK, kötü yönetim sonucu bu alacaklarını tahsil edemezken, kurum bir kez daha 115 milyon TL’lik bir borçlanmayla karşı karşıya bulunuyor.

Bu yeni borçlanmayla birlikte, kurumun toplam borcu yaklaşık 600 milyon TL’ye ulaşacak ve her geçen gün artan bu mali külfet, yıllardır iflas tehlikesiyle yüz yüze yaşamakta olan kuruma, siyaset eliyle vurulan yeni bir darbe olarak kayda geçecektir.

Zor günlerden geçmekte olan KIB-TEK’te sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primleri iki aydır yatırılmamaktadır.

Emekçiler iş güvenliğinden yoksun bir biçimde çalıştırılmaya devam ededursun, Teknecik Santrali’ne son
dönemde yapılan kontrolsüz yakıt alımı sonucunda, orada çalışan personel zehir solur duruma getirilmiştir.

Santral bünyesindeki makinelerin biri son bir yıldır çalışmazken, bir diğer makine ise yarı gücünde
çalıştırılabilmektedir.

Makinelerin çoğunun bakım zamanı gelmiş olmasına rağmen finansal sorunlar nedeniyle bu bakım dahi yapılamazken, ihalesiz bir şekilde ve son derece pahalıya yapılan son yakıt alımı, aynı zamanda kurumun mali tablosu için de yeni bir yük oluşturmaktadır.

Kurumun yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu malzemeler tükenmiş, çoğu araç-gereç kullanılamaz duruma gelmiştir.

Mali sıkıntılar bu katlanılamaz boyutlara ulaşmışken, bir yasa gücünde kararname ile belediyelerin kuruma olan borç faizlerinin % 90 oranında silinmeye çalışılması, hangi finansal aklın bir ürünüdür? Bu yolla yaratılacak açık, nasıl ve nereden kapatılacaktır?

Tüm bu gerçekler açık seçik ortada dururken, kurumda örgütlü EL-SEN’in başkanı, genel sekreteri ve mali sekreteri, siyaset eliyle günden güne batırılmakta olan KIB-TEK’in geleceği için mücadele etmek yerine, müdüriyetle işbirliği içerisinde sendika üyeleriyle uğraşmakta, demokratik bir yönetim talebiyle mücadele etmeye çalışan yönetime muhalif personeli sürgün yoluyla cezalandırma yolunu seçmekte, gereksiz ve başarısız grevlerle zamana oynamaktadır.

EL-SEN tüzüğüne göre bir olağanüstü genel kurul için gerekli olan 1/3 üye imzasının neredeyse bir yıldır
toplanmış olmasına rağmen, bunun gereği neden bir türlü yerine getirilmeyip, olağanüstü genel kurul neden
toplatılmamaktadır?

Bu yolla neyin üzeri örtülmeye çalışılmaktadır?

İlgili sendika yöneticilerini bu sorularımıza yanıt vermeye ve sendikanın mali sekreterini, EL-SEN’in mali durumu kalem kalem kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz.

Bizler Demokratik EL-SEN İnisiyatifi olarak, gerek bizzat sendika başkanı, genel sekreteri ve mali sekreteri eliyle zarara uğratılan, gerekse siyaset eliyle yıpratılmak ve itibarsızlaştırılmak istenen sendikal mücadelenin yeniden ivme kazanması ve kötü yönetim sonucu kurumun içine düştüğü mali sıkıntılar nedeniyle halka hizmet konusunda yaşanan zafiyetlerin giderilmesi için mücadele etme konusundaki kararlılığımızı, kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Hem KIB-TEK’in, hem de Kıbrıslı Türk örgütlü mücadelesinin önemli bir yapı taşı konumunda bulunan
sendikamızın içinden geçmekte olduğu zor günlerin, birlik ve beraberlik içerisinde atılacak adımlarla
aşılabileceğine olan inancımız tamdır.

Demokratik EL-SEN İnisiyatifi (a)
Ahmet Tuğcu
Tarkan Ulusol”











Başa dön tuşu