KıbrısManşet

Kara: İki devletin varlığı kabul edilmeden müzakereler ilerlemeyez

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kıbrıs’taki varlığının gerekçesinin Kıbrıs Türkü’nün canını korumak olduğunu söyledi

Kara: TSK huzur ve güvenin teminatı

Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara tarafından bakanlıktaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

“Garanti ve İttifak Anlaşmaları doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıs Türklerinin yanındayız” denilen açıklamada Türkiye‘nin, garantör devlet olarak, uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hakları çerçevesinde Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olmaya devam edeceği belirtildi.

“İki devletin varlığı kabul edilmeden müzakereler ilerlemeyez”

Toplantıda Kıbrıs sorununa da değinen Kara, bugüne kadar denenmiş ve bir sonuç alınamayacağı tüm taraflarca görülmüş yöntemlerle bir çözümün mümkün olmadığını ileri sürerek, Kıbrıs’ta eşit, egemen ve bağımsız iki devletin bulunduğu kabul edilmeden müzakerelerin ilerlemeyeceğinin açıkça görüldüğünü iddia etti.

Binbaşı Kara Kıbrıs’ta, egemen, eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan ve iş birliği içinde olan iki devletin tek çözüm olduğunu öne sürdü.

“Kıbrıs bizim milli meselemiz”

TSK’nın adadaki varlığının gerekçesinin sadece Kıbrıs Türkü’nün canını korumak olduğunu söyleyen Kara, “Türk askeri varlığını adada işgalci olarak gösterme gayretleri, Kıbrıs tarihindeki Rum katliamlarının üstünü örtmediği gibi ne Yunan ve Rum ikilisine ne de bunların destekçilerine fayda sağlayacaktır” dedi.

Kıbrıs’ın kendileri için milli mesele olduğunu bir kez daha vurgulamak istediklerini beliren Binbaşı Pınar Kara, şunları kaydetti:

“Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya devam edecek”











Başa dön tuşu