KıbrısManşet

BY’nin etkinlikleri Mağusa’da başladı

Bağımsızlık Yolu (BY) Eğitim Sekreterliği tarafından organize edilen bölge etkinlikleri dün akşam Mağusa’da başladı

BY: Verimli bir sohbet gerçekleştirildi

BY’den yapılan açıklamaya göre, 6 Eylül Pazartesi akşamı saat 19:00’da Mağusa Bölgesi Parti Binası’nda gerçekleşen etkinlikte, Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri tarafından ‘Kıbrıs Sorununda Milliyetçi Siyasetlere Karşı Devrimci Siyaset’  başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından konuya ilişkin olarak, tüm katılımcıların dahil olduğu verimli ve zengin bir sohbet gerçekleştirildi.

Sunumda, Kıbrıs’ın kuzeyinde iki tür milliyetçiliğin baskın halde olduğu, ve devrimci bir siyasetin bu iki milliyetçiliğe karşı da mesafe koyup tavır almasının gerekliliği ve nedenleri üzerinde duruldu.

Sunumda ayrıca, bir yanda Kıbrıs’ın kuzeyinde egemen konumda bulunan Türk milliyetçiliğinin boyunduruğuna karşı her alanda mücadele verirken, diğer yandan da Türk milliyetçiliğine karşı verilen devrimci mücadeleyi sulandıran, bu mücadeleye engel olan, Türk milliyetçiliğinin elini güçlendiren ve devrimci bir siyasetin asla onaylamayacağı Kıbrıslı milliyetçiliğine karşı da aynı bilinç ve kararlılıkla mücadele edilmesi gerekliliğinin üzerinde duruldu.

“Vatandaşlık konusu ele alındı”

Sunumdan sonra gerçekleştirilen sohbette ise sunum konusuna ilişkin diğer somut konulara değinildi. Bu doğrultuda, önce vatandaşlık konusu ele alındı.

Bu çerçevede, yeni bir vatandaşlık yasasının hazırlanması, Bakanlar Kurulu’nun vatandaşlık verme yetkisinin ortadan kaldırılması, kimlikle girişlerin durdurulması, ülkede işsizlik sona erene kadar özel durumlar haricinde yeni çalışma izni verilmemesi, haksız vatandaşlık alanlara dönük vatandaşlık iptali işlemlerin başlatılması ancak hak etmesine rağmen vatandaşlık alamayanların da vatandaşlık haklarının savunulması, vatandaşlık tartışmalarının Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımcılığı temelinde değil hak ve adalet temelinde yürütülmesi gibi konular gündeme getirildi.

Sonrasında, Kıbrıs’ın kuzeyindeki kimlik siyasetleri, göçmenler meselesi, Türkiye kökenli Kıbrıslı Türklerin yaşadığı sorunlar, asimilasyon sorunu ve gericilik konuşuldu.

Daha sonra Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında milliyetçilikler ele alınırken, en nihayetinde devrimci bir siyasetin tüm bu meselelere dönük ne gibi yaklaşımlar sergilemesi gerektiği ve bu çerçevede emeğin ve halkın hakları temelli bir çizginin önemi dile getirildi.

Bağımsızlık Yolu Eğitim Sekreterliği’nin etkinlikleri, ilerleyen günlerde diğer bölgelerde de devam edecek.











Başa dön tuşu