KıbrısManşet

Avcıoğlu: Bu ülkeyi başıboş mu sandınız? Buna müsaade etmeyeceğiz

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, Yönetim Kurulu’nun talebi ve Bakanlar Kurulu‘nun onayıyla, akaryakıt ihalelerinin şartnamesindeki alınacak yakıtın limit değelerini düşürülerek, kalitesiz bir yakıt alımının önünün açıldığını açıkladı

Avcıoğlu: Bu ülkeyi başıboş mu sandınız? Buna müsaade etmeyeceğiz

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avcoğlu bu kararla, Anayasa, Çevre Yasası, İyi İdare Yasası ve Kamu İhale Yasası’na aykırı hareket edildiğine dikkat çekerek, halk sağlığını, çevreyi ve hatta Kıb-tek santrali olumsuz etkileyecek nitelikte değişiklikler yapıldığını vurguladı.

“Bu ülkeyi başıboş mu sandınız? Buna müsaade etmeyeceğiz” diyen Avcıoğlu, yapılan değişiklerden sonra ortaya çıkacak emisyonlara en yoğun şekilde maruz kalacak olan başta bölge halkı ve Kıb-Tek personeli ile tüm toplumun birçok hastalık riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

“Birçok hastalık riski de bu değişikliklerle beraber artacak”

Avcıoğlu’nun açıklaması şöyle;

“Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun TB/236/2021 sayılı Yönetim Kurulu kararı ve bu karara istinaden Bakanlar Kurulu’nun E.S.(K-I)1199-2021 sayılı Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde, Merkezi İhale Komisyonu’nun açmış olduğu 264/2021 sayılı ihalede, İhale Şartnamesi’nde yapılan, “alınacak yakıtın limit değelerini düşürerek”, mevcut şartnameye kıyasla daha kalitesiz bir yakıt alımına olanak verilmiştir.

Anayasa, Çevre Yasası, İyi İdare Yasası ve Kamu İhale Yasası’nın çeşitli maddelerine aykırı olarak hareket edilerek, “Halk Sağlığını, Çevreyi ve hatta Santrali olumsuz etkileyecek” nitelikte değişiklikler yapılmıştır.

Basına da analiz sonuçları ile yansıdığı üzere;
Gerek Kara Tankerleri, gerekse akabinde gelen Gemilerle, alınan yakıtın, Yakıt Limit Değerlerinin dışında, kalitesiz, insan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyecek nitelikte olduğu ortaya çıkmıştır.

Yapılan değişiklikler, özellikle Partiküler Madde (PM10 ve PM2.5) olarak bilinen, halk dilinde buna kül de diyebileceğimiz emisyonlar başta olmak üzere, yakıt alımında aranan limitlerin düşürülmesi ile birlikte daha da artacaktır.

Bu emisyonlara en yoğun şekilde maruz kalan bölge halkı ve Kıb-Tek personeli başta olmak üzere, Akciğer Kanseri, KOAH, Kalp-Damar Hastalıkları gibi birçok hastalık riski de bu değişikliklerle beraber artacaktır.

Devletin ve Devletin Makamlarında oturanların görev ve sorumluluğu, mevcut şartları daha da kötüye götürmek değil, mevcudu korumak ve hatta iyileştirmektir.

Dolayısıyla elbette buna müsaade edecek değiliz!
Bu ülkeyi başıboş mu sandınız?

Bu çerçevede, insan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyecek bu kararlara kayıtsız kalmayarak;

-Bakanlar Kurulu
-Merkezi İhale Komisyonu
-Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu
aleyhinde Yüksek İdare Mahkemesinde dava dosyaladığımızı belirtmek isterim.

Kamuoyunun bilgisine…”











Başa dön tuşu