KıbrısSürmanşet

Talepler yerine getirilirse başvurular geri çekilecek

Hellim konusunun, ürünün piyasaya menşe ismi korumalı ürün olarak sunulması için ilgili yönetmeliğin, 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren uygulanmasından 15 gün önce, yeni maceralara girildiği ifade edildi

İlgili tüzüğün uygulanmasının geçici olarak ertelenmesini istiyorlar

Güneydeki Hellim&Peynir Üreticileri Birliği‘nin, izlenen prosedürlere itiraz ederek, Avrupa düzeyinde yasal işlemler başlattıklarını yazan Fileleftheros gazetesi, buna paralel olarak edindiği bilgilere göre, peynir üreticilerinin önümüzdeki günlerde, başvuru incelenene kadar ilgili tüzüğün uygulanmasının geçici olarak ertelenmesini istemeye hazırlandığını kaydetti.

Böyle bir durumda, Avrupa Mahkemesi’nin, yönetmeliğin uygulanmasının peynir üreticilerine telafi edilemez bir zarar verip vermeyeceğini veya yalnızca ekonomik açıdan mı zarar vereceğini tartması gerekeceğini kaydeden gazete, prosedürün başarılı olması durumunda, hellim dosyasının uygulanmasının bilinmeyen bir zaman dilimi için rafa kalkacağını öne sürdü.

Peynir üreticilerinin atıfta bulundukları sebepler araştırılacak

Geçici kararnamenin reddedilmesi halinde ise 1 Ekim’den itibaren arzu eden peynir üreticilerinin hellimi menşe ismi korumalı ürün olarak üretme olanağına sahip olacaklarını yazan gazete, buna paralel olarak mahkemenin, peynir üreticilerinin başvurularında atıfta bulundukları sebepleri araştıracağını ifade etti.

Hellim dosyasının bu şekliyle teknik olarak uygulanamayacağını savunan peynir üreticilerinin hükümeti, hellimin yasal olarak tescil edilmiş yollarla satın alınmasını sağlamanın yollarını bulmaya çağırdıklarını yazan gazete, başvuru sahiplerinin genel mahkemeden, 12 Nisan tarihli Avrupa Komisyonu’nu uygulama yönetmeliğini (20121/591) iptal etmesini; Komisyona ise mahkeme masraflarını ödemesini emretmesini istediğini aktardı.

Talepler yerine getirilirse başvurular geri çekilecek

Başvuru sahiplerinin, başvurularını desteklemek için beş noktaya değindiklerini yazan gazete, Rum Peynir Üreticileri Birliği Başkanı Yorgos Petru’nun, hükümetle gerçekleştirdikleri temaslarda kendilerine tatmin edici yanıtlar verilmediğini, dolayısıyla hellim dosyasının yanlış bilgilendirmeye dayandığını öne sürdüğünü iletti.

Petru, ortaya koydukları taleplerin yerine getirilmesi durumunda Rum Tarım Bakanlığı‘yla istişare içerisinde başvurularını geri çekeceklerini de dile getirdi.

Haberde, hellimin menşe ismi korumalı ürün olarak üretimiyle ilgili belgelendirme ve kontrol sistemine katılıma dair sürecin tüm hızıyla devam ettiği de ifade edildi.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu