KıbrısManşet

‘Demokratik El-sen İnisiyatifi’nden açıklama

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) içinde muhalif bir grup tarafından oluşturulan ‘Demokratik El-sen İnisiyatifi‘, kirli yakıtla ilgili açıklama yaptı

“Teknecik personeli ve bölge halkı güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kalacak”

İnisiyatif’den yapılan yazılı açıklamada, dün gazetemizin ortaya çıkardığı skandal iddialara yer verildi

Açıklama şöyle;

“KİMYASAL ATIK İÇERİKLİ YAKIT ALIMINA SON VERİLMEZSE, TEKNECİK PERSONELİ VE BÖLGE HALKI ÇOK CİDDİ SAĞLIK VE GÜVENLİK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA KALACAKTIR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) tarafından Teknecik Elektrik Santrali’nde enerji üretiminde kullanılmak üzere Turkish Petroleum International Anonim Şirketi’nden (TPIC) tedarik edilen ve önümüzdeki günlerde adaya yeni bir nakliyatı beklenen yakıtla (fuel oil) ilgili basında yer alan son iddialar, gerek santralde görev yapan personelimizin, gerekse bölgede yaşayan halkın sağlığı ve kamusal güvenliği açısından ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğu endişesini bir kez daha gündeme getirmiştir.

Adaya, Türkiye’nin Hatay Dörtyol’daki petrol rafinerisi depolarından gelecek olan yakıtın, söz konusu rafineriye, kirli yakıt temini de dahil olmak üzere hakkında pek çok yolsuzluk dosyası bulunan Sonatrach adlı Cezayir firması tarafından getirildiği yönündeki iddialar, endişeleri daha da artırmaktadır.

Özgür Gazete tarafından gündeme taşınan iddialara göre, kimyasal atık içerdiği öne sürülen bu yakıt, Lübnan’da iki elektrik santralinin devre dışı kalmasına yol açması nedeniyle, Beyrut yönetimi tarafından limandan geri çevrilmiş ve geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Hatay’daki depolara boşaltılmıştır.

Bahse konu 400 bin tonluk bu yakıtı getiren firma olan Sonatrach’ın, aynı zamanda Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos 2020’de meydana gelen ve 200’ü aşkın kişinin ölümüne, 7 bin kişinin yaralanmasına, yaklaşık 300 bin insanın evsiz kalmasına ve 15 milyar Amerikan doları tutarında bir maddi hasara yol açan korkunç patlamaya neden olan kimyasal atığı orada depolayan firma olduğu yönündeki iddialar, karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutunu gözler önüne sermesi adına dikkatle değerlendirilmelidir.

Cezayir devleti tarafından işletilen Sonatrach firması, geçtiğimiz yıl biri Cezayir’de, diğeri Lübnan’da olmak üzere iki ayrı yolsuzluk davasıyla karşı karşıya kalmış, şaibeli bir firmadır. Cezayir hükümeti, İtalya’nın Sicilya kentinde bulunan bir rafineriyi, değerinin üzerinde bir fiyata satın aldığı gerekçesiyle firmayla ilgili bir soruşturma başlatırken, Lübnan ise Sonatrach’ı, bir yan kuruluşu aracılığıyla Lübnan devletine ait elektrik santraline kirli yakıt temin etme suçuyla yargıya taşımıştır.

İlgili haberde yer alan düşündürücü iddialardan biri de, Hatay’dan adaya gelecek olan ve kimyasal atık karışımlı olduğu iddia edilen yakıtı TPIC’e tedarik eden Polchem firmasının sahibi, Çeçen-Azeri asıllı iş insanı Şahin İbrahimov’un geçtiğimiz haftalarda adaya geldiği ve Kuzey Kıbrıs’ta bazı yetkililerle görüşmeler yaptığıdır.

TPIC’den alınacak yakıtın sorunlu olduğu bilindiğinden, ‘Minareyi çalan kılıfını hazırlar’ misali, KIB-TEK’in yıllardır çıktığı ihalelerde yakıtın niteliği ile ilgili koymuş olduğu koşullar, değiştirilmiştir. KIB-TEK’in teknik şartnamede yaptığı değişiklik sonucu, yakıt içeriğinde yer alan atık madde değerleri (Potential Total Sediment) talep edilmemektedir. Sadece bu değişiklik bile iddiaları doğrular niteliktedir.

KKTC Yüksek İdare Mahkemesi’nin 8 Eylül 2021 tarihinde, KKTC ve KIB-TEK aleyhine, hukuka aykırı ve kirli yakıt alımı iddiasıyla özel bir şirket tarafından açılan davada, yakıt temini konusundaki tüm karar ve/veya işlemlerin yürütmesini durdurma kararı almasına rağmen, aynı yöntemlerle yakıt alımına devam edilmeye çalışılması, kabul edilebilir değildir.

Kirli yakıt alımı, sağlık anlamında yarattığı tehlikelere ek olarak, kurum için de ciddi bir mali külfete dönüşmüştür. Teknecik Elektrik Santrali’ndeki dizel makinelerde son bir hafta içerisinde, 60 adet enjektör değiştirilmek durumunda kalınmıştır. Tanesi 400 Euro olan toplam 60 enjektörün, KIB-TEK’e maliyeti, sadece bir haftalık dönemde tamı tamına 24 bin Euro’dur.

Gerek KIB-TEK yönetimi, gerekse KKTC hükümeti ve Ekonomi ve Enerji Bakanı, başta Teknecik personeli olmak üzere kamu sağlığı ve güvenliği açısından korkunç tehlikelere işaret eden bu yakıtın alımını derhal durdurmalıdır.

KIB-TEK’te örgütlü sendika olan EL-SEN’in başkan ve genel sekreteri de söz konusu yakıtın santraldeki tanklara aktarılmasının önlenmesi konusunda bugüne kadar neden gerekli tedbirleri almadıkları konusunda, kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlüdür”











Başa dön tuşu