KıbrısManşet

Serdaroğlu: Başbakan Saner, asgari ücret toplantısına baskı yaptı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında işçi temsilcisi olan Hür İşçi Federasyonları (Hür-iş) Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu, Başbakan Ersan Saner‘in işverene baskı kurduğunu, ‘Prim desteğini aldınız, yüzde 11’e evet diyeceksiniz’ dediğini söyledi

Serdaroğlu: Hayat pahalılığının önüne geçmek gerekiyor

Havadis Web TV’de Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Serdaroğlu, dün açıklanan yeni asgari ücretin (Brüt: 47 bin 324 TL) açlık sınırının altında kalması hakkında konuştu.

Yeni ücretle ilgili tatmin olmadığını belirten Serdaroğlu, ancak asgari ücretin 3 hafta önce belirlenmiş olması durumunda da yine açlık sınırının atında kalacağını, dolayısıyla hayat pahalılığının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Eylem çağrısı yapsak özel sektör ne kadar katkı koyabilecek?”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) üyelerine yaptığı ‘Primleri ödemeyin’ çağrısı yaptığını hatırlatan Serdaroğlu, benzer bir eylem çağrısı yapmaları halinde özel sektörün buna ne kadar katkı koyabileceğini sorguladı.

Serdaroğlu, “Pandemi döneminde iddia ediyorum ki, birçok insanımız bir önceki asgari ücretin de altında ödendi. Hükümet tarafından sahip çıkılmadı bu insanlara ve patronları tarafından işten çıkarıldı. Olası bir eyleme ne kadar katkı koyabilecekler?” dedi.

“Pahalılığın önüne geçilmesi için eylem planı yapmalıyız”

Asgari ücretin, açlık sınırının 4 bin 195  olduğu Ağustos ayında belirlenmiş olması durumunda da bugün yani 3 hafta sonra yine açlık sınırının altında kalacağını söyleyen Serdaroğlu, asıl hedefin pahalılığı durdurmak olduğunu belirtti.

Serdaroğlu, “Önemli olan bu mücadeleyi bırakmamamızdır. Pahalılığın önüne geçilmesi için eylem planı yapmalıyız” dedi.

“Hayat pahalılığı asgari ücretliye otomatik olarak yansıtılsın”

Başbakan Ersan Saner’in, asgari ücret masasında görüşmeler devam ederken baskı oluşturduğunu ve işverene prim desteği verildiği için istediklerini aldıklarını söyleyerek, yüzde 12.95’lik asgari ücret artışının yüzde 11’e düşürülmesini sağlamaya çalıştığını belirtti.
Serdaroğlu, “Prim desteklerinizi aldınız bu artışı yüzde 11 olarak onaylayacaksınız dedi. Hükümetin şu anda yapması gereken ilk şey, asgari ücret yasasında değişiklik yapmasıdır. Bizim bu konuda Çalışma Bakanı’nın da onayladığı bir önerimiz var. O da şu; Oluşan hayat pahalılığı asgari ücretliye otomatik olarak yansıtılsın.
Çalışma Bakanı söz verdi ve hemen çalışmalara başlanacağını söyledi” ifadelerini kullandı.
Haberleştiren: Özgür Gazete










Başa dön tuşu