KıbrısManşet

Bengihan: Kara para aklarken bile sadece yüzde 2,5 vergi koydular

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, dün belirlenen ve açlık sınırının 143 TL altında kalan asgari ücretle ilgili, Bakanlar Kurulu’nun oyalama taktiği uygulaması durumunda Eylül ayının da boş geçeceğini söyledi

Bengihan: İşçi tarafı yüzde 12.95’lik artış için mücadele verdi

Mayıs TV‘de Meltem Sakin‘in sorularını yanıtlayan Bengihan, yeni asgari ücret rakamının, komisyon tarafından tavsiye niteliğinde belirlenerek Bakanlar Kurulu‘na gönderildiğini hatırlattı.

Bengihan, görüşmelerin Temmuz ayında başladığını ve hükümetin ilk olarak yüzde 8.83’lük artış önerisini getirdiğini ardından da yüzde 11’ye çıktığını söyledi.

Bengihan, “İşçi tarafı yüzde 12.95’lik artış önerdi ve bununla ilgili mücadele verildi. Sonrasında da sigorta primlerinin hükümet tarafından karşılanması noktasında işveren ve işçi tarafı arasında uzlaşıya varılmıştı. Hükümet buna sıcak bakmadığı için asgari ücret 2 aydan fazla süredir belirlenmedi. Bu yüzden şu an belirlenen ücret açlık sınırının altında kaldı” dedi.

“Bakanlar Kurulu oyalama taktiği uygularsa Eylül ayı da boş geçecek”

“Bu rakamın açlık sınırının altında olduğunu söylemek boynumuzun borcudur” diyen Bengihan, hükümetin gerekçesinin Ağustos ayında gerçekleşen hayat pahalılığını dikkate almaması olduğunu belirtti.

Bengihan, “Çalışma Bakanı’nın Başbakan ile dün çıkan rakamdan sonra bir trtışma çıktığını da duyduk. Başbakan Ersan Saner, “Yüzde 11 bizim kırmızı çizgimizdir” demiş Bakan’a. Bu rakam tavsiye niteliğinde olduğu için eğer Bakanlar Kurulu oyalama taktiği uygular ve bu rakamı onaylamazsa, Eylül ayı da boş geçecek. Bunun endişesini taşıyorum” ifadelerini kullandı.

“Hayat pahalılığı zam değildir”

Hayat pahalılığının maaşlara yansıtılmasının zam anlamına gelmediğini, alım gücünün korunması için yapılan bir düzenleme olduğunu hatırlatan Bengihan, zam yapılmaması durumunda buna ihtiyaç olmayacağını söyledi.

Bengihan, “Hayat pahalılığının yansıtılması konusunda sanki zam yapılmış gibi davranılıyor. Bu zam değildir. Bir de sermayenin aldığı haksız kazançlardan kesinti yapsalardı, asgari ücret açlık sınırının altında kalmazdı” dedi.

“Kara para aklarken bile yüzde 2,5 vergi koydular”

Birilerini mutlu etmek için yapılan hem de Yasa Gücünde Kararname ile ülkede kara para aklandığını belirten Bengihan, onun bile vergisisinin yüzde 2,5 olarak belirlendiğini hatırlattı.

Bengihan, “Ben kamu görevlisi olarak yüzde 32 vergi dilimindeyim. nasıl bir vergi aldılar ki, gelir vergisinden ve kurumlar vergisinden düşük bir vergi getirildi. Ondan sonra da kaynak yok diyorlar. Bu 900 milyon TL’nin yüzde 40’ı vergi olsaydı 40 milyon TL vergi alınacaktı. Yani attıkları taş ürkütecekleri kurbağaya değecekti” dedi.

Haberleştiren: Özgür Gazete











Başa dön tuşu