KıbrısSürmanşet

Eserleri güneyde infial yaratan Gavrill’in soruşturması sonlandırıldı

Kıbrıs Cumhuriyeti‘nde bir okulda müdürlük yapan, aynı zamanda resim öğretmeni ve sanatçı kimliği de bulunan Yorgos Gavriil hakkında başlatılan disiplin soruşturması dün toplanan Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla sonlandırıldı

Prodromu ikinci bir darbe aldı

Politis başta olmak üzere Rum basını, Başpiskopos II. Hrisostomos, Rum lider Nikos Anastasiadis ve Hz. İsa gibi birçok siyasi ve dini kişiliği eleştel şekilde resmetmesi sebebiyle hakkında disiplin soruşturması açılan ressam Yorgos Gavriil hakkındaki soruşturmanın sonlandırılmasına manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdi.

Politis gazetesi, Lefkoşa bölgesindeki bir ortaokulda müdür olan resmi öğretmeni Gavriil’in, 2020 yılında kendi sosyal medya hesabından söz konusu eserlerini yayınlanmasının ardından başlayan soruşturmanın dün sonlandırılmasıyla, Atatürk hakkındaki bir yazının yer aldığı İngilizce kitabının yırtılması ve toplatılması talimatları veren ancak Anastasiadis tarafından desteksiz bırakılan Eğitim Bakanı Prodromos Prodromu’nun ikinci bir darbe aldığını yazdı.

Rum Başsavcılığı Prodromu’yu yalanladı

Gazeteye göre, Prodromu’nun önceki gün katıldığı bir radyo programında, Gavriil hakkındaki soruşturmanın sorumlusu olarak Rum Başsavcılığı’nı gösterdiğini, Başsavcılığın ise dün yaptığı açıklamada Prodromu’yu yalanlayarak, Gavriil’in resimlerinin cezai bir nitelik taşımamasından ötürü yetkinin kendilerinde olmadığını, sadece Rum Hukuk Dairesi olarak, disiplin soruşturması komitesinde bakanlığı temsil etmekle yükümlü olduklarını duyurdu.

Haberde, Eğitim Bakanı Prodromu’nun hükümet, DİSİ ve başsavcılık tarafından desteksiz bırakıldığı yorumu yapıldı.

Gavriil bir eğitimciye uygun davranmıyor ama…

Bakanlar Kurulu sonrasında yapılan resmi açıklamada ise, Gavriil’in bir eğitimciye uygun davranmamasına karşın hakkındaki soruşturmanın sanat özgürlüğünün çiğnenmesi olarak algılanması sebebiyle sonlandırıldığı ifade edildi.

Prodromu’nun Gavriil konusundaki uygulamalarının ELAM dışında hiçbir siyasi parti tarafından desteklenmediğine işaret eden gazete, DİSİ’nin dahi soruşturmaya alenen karşı çıktığını vurguladı.

Habere göre, Gavriil ise dün sosyal medya hesabından, “İstersek başarabileceğimiz kanıtlandı. Özgürlük verilmez, sadece mücadelelerle kazanılır. Hepinize teşekkürler!” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu