KıbrısManşet

Arıklı: MİK Başkanı hakkında dava açacağız

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, düzenlediği basın toplantısında, muhalefetten medyaya, Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Başkanı Halis Üresin‘den ilgili odalara kadar herkese ateş püskürdü ve ‘spot yakıt‘a şans verilmesini istedi

Arıklı: MİK Başkanı’na dava açacağım

Arıklı, geçtiğimiz gün sonuçlanan ancak kazananı ilan edilmeyen akaryakıt ihalesiyle ilgili, bugün kurumun bloke artırımı yapacağını söyledi.

Arıklı, “En düşük fiyatı veren firmanın opsiyon belgesi daha önce MİK tarafından kabul edilmeyen belgenin aynısı. Şimdi bu kabul ediliyor. MİK Başkanı’na da dava açacağım” dedi.

“Herkesten özür bekliyorum”

Arıklı, Kıb-tek Genel Müdür Yardımcısı Kamil Direl‘in mahkemede ‘Yakıt kötüydü ama aldık’ ifadelerine rağmen, kirli yakıt alınmadığını savundu.

Arıklı, “Son gelen yakıt temiz çıktı ancak algı operasyonu yapan kişiler ve medya, çıkıp özür dilemedi. Ben herkesten özür bekliyorum. Hepsine dava açacağım” dedi.

“Makina arızaları teknik, yakıtla ilgisi yok”

Özgür Gazete muhabiri Mustafa Baflı‘nın, Direl’in mahkemedeki ifadelere rağmen yakıtın temiz olduğunun nasıl olur da söyleneceğini’ sorması üzerine Arıklı, o ifadelerin yakıtın bazı değerleriyle ilgili olduğunu ve algı operasyonunun bir parçası olduğunu iddia etti. Konuya açıklık getiremedi

Teknecik Elektrik Santrali‘ndeki makina arızalarının sebebinin ise yakıt değil, teknik problem olduğunu öne sürdü.

“Spot piyasadan yakıt alımına şans vereceksiniz”

Bakanlık olarak şu an Kıb-tek zararına çalıştırdıkları için suç işlediklerini belirten Arıklı, kurumun zarardan kurtulmasının 2 yöntemi olduğunu söyledi.

Arıklı, “Ya elektrik fiyatlarına zam yapacaksınız ya da spot piyasadan yakıt alımına şans vereceksiniz” dedi.

Önemli Notlar:

Gerçekte spot yakıt: Acil yakıt ihtiyacı durumunda, yakıt piyasasından yakıt istemek. Bu gibi durumlarda bulunacak yakıt çoğunlukla talep ettiğiniz analiz değerlerine uygun olmayabilir, yakıt bulunsa da gemi bulunamayabilir ve kurumun yakıt ihtiyacı riske edilmiş olur. (TPIC’ın daha önce gemi bulamaması ve ülkenin karanlıkta kalma riski ile karşı karşıya kalması)

Arıklı’nın bahsettiği spot yakıt: Acil ihtiyaç durumunda talep edilen ve piyasada kaçak yakıt işi yapanların, nereden geldiği belli olmayan ve muhtemel kötü analiz değerlerine sahip yakıtın acil olarak alınması

İhalenin önemi: Zamanında yapılan yakıt ihaleleri ile ülkedeki elektrik arzı garanti altına alınmış olur. İhaleye katılan firmalar, yakıt tedariki yapan firmalardan belirli miktarda yakıtı ve bunu taşıyacak olan gemiyi kira anlaşması ile garanti altına aldığına dair belge sunar.

Özgür Gazete/Mustafa Baflı











Başa dön tuşu