KıbrısManşet

Sapten: Sayın Arıklı bence siz, bu kez de ‘yav he he’ deyip geçin

Eski Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Teknecik Elektrik Santrali‘ne getirilen yakıtın bugüne kadar kullanılan ‘en kirli yakıt’ olduğunu belgelerle ispat ettiklerini açıkladı

Sapten: Sayın Arıklı bence siz, bu kez de ‘yav he he’ deyip geçin

Kişisel sosyal medya hesabından açıklama Sarpten, sorumlu sivil toplum anlayışıyla ‘inkar edemeyecekleri’ bir şekilde yakıtın açıklananın tersine belki de bugüne kadar kullanılan en kirli yakıt olduğunu belirtti ve konuyla ilgili belgeyi paylaştı

Sarpten açıklamasında, “Şimdi, sayın bakan Erhan Arikli ne diyeceğinizi merakla bekliyoruz. İstifa etmek ya da özür dilemek erdem gerektir. Yoksa, yine mi kale almayacaksınız! Bence siz, bu kez de ‘yav he he’ deyip geçin” ifadelerini kullandı.

Sarpten’in açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Ekonomi Bakanı Sayın Erhan Ariklı’nın son günlerdek halkı kandırmaya yönelik girişimlerini ibretle izledik. Dahası, hiç utanmadan yakıta kirli diyen sivil toplumdan “özür” beklediğini açıkladı.

Buna karşın bizler, bugüne değin sonuçları sır gibi saklanan yakıt analizlerinin hiçbir konuda kılını kıpırdatmayan Başbakanlık Denetleme Kurulu aracılığıyla duyurulmasının “kirli yakıtı temiz çıkarmak” için bir “oyun” olduğunu söyleyince kendisi çirkin bir üslupla “yav he he” demişti.

Peki, bunun üzerine biz ne yaptık? Sorumlu sivil toplum anlayışıyla “inkar edemeyecekleri” bir şekilde yakıtın açıklananın tersine belki de bugüne kadar kullanılan en KİRLİ yakıt olduğunu belgelerle İSPAT etmek durumunda kaldık.

İşte, sayın bakana bağlı Kıb-Tek müdürünün imzalı onayıyla alınan numunelerin, yine Kıb-Tek’in de numune verdiği Türkiye’deki bu alanda akredite edilmiş bir laboratuvarda arkadaşlarımızın yaptırdığı analiz sonuçları…

1- Analizi yapılan ve “şu an kullanılan” yakıtta Başbakanlık Denetleme Kurulu sadece 18 parametreyi analiz ettirmiş ve ileri kimyasal analiz yapmamış, buna dayanarak da temiz olduğunu iddia etmiştir. Oysa, sivil toplumun yaptırttığı ileri kimyasal analiz sonuçları 27 farklı parametreye göre yakıtın kirli olduğunu ortaya koymuştur.

2- Akredite laboratuvarın imzalı ve onaylı analiz sonuçlarına göre ölçturdüğümüz aralarında kalsiyum, çinko gibi bazı metallerin de bulunduğu 5 farklı değerin (altı kırmızı çizili) olması gerekenin çok üzerinde olduğu belirlendi. Yine, 6 farklı parametrede (altı mavi çizili) ise daha önce hiç tespit edilmeyen hidrojen sülfür, bromine gibi kimyasalların yakıt içinde bulunduğu ortaya çıkmıştır.

Şimdi, sayın bakan Erhan Arıklı ne diyeceğinizi merakla bekliyoruz. İstifa etmek ya da özür dilemek erdem gerektir. Yoksa, yine mi kale almayacaksınız! Bence siz, bu kez de “yav he he” deyip geçin”

Bir şunu diyen bir yazı 'CYPRUS Caddesi, Generated Saybolt Laboratory (Head YEŞİL BARIŞ HAREKETİ) Binaları, Mr. Dogan Attention of Analysis Report Report number Main Object Saybolt 19701/00053092.3/L/21 AGVANIS (Yeşil Barış Submitted date submitted 21-09-2021 issue Sample object Saybolt urkey, Gebze received completed Sample submitted as Marked 9-09-2021 20-09-2021 Seal number 59689 Barış analysis NAME METHOD UNIT SPECS Min Point Sulphur RESULT mm2/s Content 167.5 ASTM ASTMD2622 2622 28 Vanadium Aluminium mass mass 0.772 0.037 mg/kg mg/kg mg/kg Calcium Phosphorous( mg/kg asphaltene Sediment Potential mg/kg Cleanliness ASTMD4530 Q O10307-2 ASTMD4740 mass Specific Specific nergy P-Value Number Q UOP 8217 (Annex H) MJ/kg (AnnexH MJ/kg Brz/100g' görseli olabilir











Başa dön tuşu