Hava DurumuKıbrısManşet

Buran: Önümüzdeki 3 ay yağış az, hava sıcak olacak

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, sonbaharın kurak geçeceğini, yağışlarınsa geç geleceğini belirterek, üreticiye bu yılın bereketli geçeceğine dair müjde veremeyeceğini söyledi

Buran: Yağışlar üreticinin beklentisini karşılamayacak

Buran, “Yazın ve kurak geçecek sonbaharın ardından gelecek yağmurlar bereketli bir üretim sezonu için yeterli olmayacak. Üreticinin masraflarını zar zor karşılayacağını düşünüyorum” dedi.

Yeni yılda beklenen yağışların mevsim normalleri civarında olacağını ancak geç yağmurlar nedeniyle ürünlerin gelişemeden olgunluk aşamasına geçeceğini ifade eden Buran, rekoltede bu nedenle düşüş yaşanacağına dair öngörüsü olduğunu belirtti.

Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) sonbahar ve kış mevsimlerinde beklenen hava durumuyla ilgili sorularını yanıtlayan Buran, “Soğuk bir sonbahar, sert bir kış beklemiyoruz” dedi.

Sıcaklıklar rekor kırdı

Kıbrıs’ın küresel ısınmadan ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölge olan Akdeniz Havzası’nda yer aldığını kaydeden Buran, 2015’ten itibaren ortalama sıcaklıkların her yıl yaklaşık bir derece daha yükseldiğini, sıcaklıklarda rekor kırıldığını ifade etti.

Buran, “Bundan sonraki dönemde kuraklığın ve olağanüstü meteorolojik olayların şiddetinde ve sıklığında artış olacağını söyleyebiliriz” dedi

“Önümüzdeki 3 ay yağış az, hava sıcak olacak”

Bu ay KKTC’de metrekareye 8,7 kilogram yağış düştüğünü ve bu yağışın normallerin üzerinde olduğunu belirten Buran, Eylül sonuna kadar sıcaklıkların mevsim normalleri civarında veya iki üç derece üzerinde olacağını, ay sonuna kadar da yağış beklemediklerini söyledi.

Bu sonbahar ve kışla ilgili meteorolojik tahminleri de aktaran Buran, “Ekim, kasım aralık aylarında yağışlar normalin altında, sıcaklıklarsa normallerin üzerinde seyredecek” dedi.

Ocak, şubat, mart aylarında normalleri civarında ve altında yağış beklendiğini belirten Raif İlker Buran, bu aylarda da sıcaklıkların normallerin üzerinde olacağını açıkladı.

“İklim değişikliğiyle çölleşen alanlar artıyor”

Toz konusunda da açıklama yapan, Buran, geçmiş yıllara göre toz taşınımlarının daha fazla olduğunu belirterek bunun en önemli sebebinin küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle birlikte çölleşen alanlardaki artış olduğunu kaydetti

 











Başa dön tuşu