KıbrısManşet

Gök: Mevcut vatandaşlık yasası her siyasi iradenin keyfi kullanımına açık

Bağımsızlık Yolu Örgütlenme Sekreteri Gazi Gök, Şenel Kim’in sunduğu Emeğin Gündemi programına katılarak vatandaşlık yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu

Gök: Bu ülkede vatandaşlıklar hak edilmeden Bakanlar Kurulu tarafından veriliyor

Bağımsızlık yolu olarak istisnai vatandaşlık verilmesine net bir şekilde karşı olduklarını, çağdaş bir vatandaşlık yasasının hazırlanmasının gerekli olduğunu söyledi. Haksız yere vatandaş yapılmasının nedeni şu an mevcut vatandaşlık yasasıdır diyen Gök, bu ülkede vatandaşlıklar hak edilmeden Bakanlar Kurulu tarafından veriliyor dedi.

20 yıldır bu ülkede yaşayıp, vatandaşlık görevlerini yerine getiren bir çok insanın yasal olarak hak ettiği halde vatandaş olamadığı ama son yaşadığımız olayda görüldüğü gibi külliye inşası için bir mimarın haksız bir şekilde vatandaş yapıldığını sözlerine ekledi.

“Çağdaş bir vatandaşlık yasası hazırlanması gerekiyor”

Tüm bunları önlemek için çağdaş bir vatandaşlık yasasının hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Gök, çağdaş vatandaşlık yasasının hazırlanması için tüm dünyada bir çok örneği olduğu gibi kriterlerin belirlenip yasanın oluşturulması gerektiği, bununla beraber bir çok sorunun da çözüleceğini belirtti.

“Keyfi vatandaşlık sadece UBP döneminde yapılmadı, CTP ve HP döneminde de örnekleri mevcut”

Çağdaş Vatandaşlık yasasının oluşturulmasıyla göçmenlere yapılan saldırıların veya nefret söyleminin önüne geçilebilir mi sorusuna karşılık Gök, mevcut vatandaşlık yasasının her siyasi iradenin keyfi kullanımına açık olduğunu, İçişleri Bakanlığı kimin elindeyse istediği kişiyi vatandaş yaptığını söyledi.

Keyfi vatandaşlığın sadece UBP döneminde yapılmadığını, CTP ve HP döneminde de örneklerinin mevcut olduğunu, tamamen siyasi rant alanı olarak kullanıldığını belirtti.

“Yıllarca ailesiyle bu ülkede yaşamış, yatırımını yapmış, bu ülkede hayat bulmuş kişiler hala vatandaşlık bekliyor”

Bu ülkede bir milletvekilinin sosyal sigortalar kaydının vekil olduktan sonra yapıldığını, bu kişinin nasıl vatandaş yapıldığının bilinmediğini söyleyen Gök, yıllarca ailesiyle bu ülkede yaşamış, yatırımını yapmış, bu ülkede hayat bulmuş kişilerin ise hala vatandaşlık beklediğini dile getirdi.

Gök, bu ülkede vatandaşlığı hak edip de vatandaş olamayan kişilerin oldukça fazla olduğunu söyledi.

“Adaletli bir yaşam sürebilmenin tek koşulu bu ülkede vatandaş olmaktan geçiyor”

Tüm bunlar varken burada yaşayan ve vatandaş olmayan insanların neden vatandaş olmak istediğini iyi anlamak lazım diyen Gök, “Bu insanların ihtiyat sandığı devlet eliyle yatırılmıyor, hastahaneden hizmet alırken, devlet okullarına çocuklarını yazdırırken, hatta işlerine son verildikten sonra işsizlik maaşı alamayarak ciddi sıkıntılar yaşıyorlar” dedi.

Oturma ve çalışma izinlerinin hiç azımsanamayacak koşuşturması da tüm bunlara eklenince doğal olarak insan “vatandaş olayım da kurtulayım” dedi.

Bizler ise bu insanların, vatandaş olmayı siyasi irademize müdahale etmek için istediklerini sanıyoruz açıklamasında bulunan Gök, halbuki gerçek insanca ve adaletli bir yaşam sürebilmenin tek koşulu bu ülkede vatandaş olmaktan geçiyor diye de ekledi.











Başa dön tuşu