KıbrısManşet

Bengihan: Kamu işi, kamu görevlisi olmayanlar tarafından yürütülüyor

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı‘nın onaylanma sürecinin gayrı yasal olması gerekçesiyle yaptığı açıklamada, işin içinde ‘rant’ olduğuna işaret etti

Bengihan: Kamu işi, kamu görevlisi olmayan kişiler tarafından yürütülüyor

Bengihan, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı‘nın onaylanma sürecinin gayrı yasal olması gerekçesiyle uyarı grevi yaptıkları Lefkoşa Şehir Planlama Dairesi önünde basın açıklaması yaparak, kamu görevinin kamu hizmetinde görevli kişiler tarafından yürütülmesi gerektiğini, bunun yasalarda amir hüküm olduğunu hatırlattı.

Bengihan, “Şehir Planlama Dairesi’nin şehir plancıları çalışmadan, İmar Planı bir Sivil Toplum Örgütü’nün istihdam ettiği ve kamu görevlisi olmayan kişiler tarafından yürütülüyor” dedi.

“Memleket yangın yeriyken Cumhurbaşkanı Evliya Çelebi gibi geziyor”

Bunun tamamen yasaya aykırı olduğunu belirten Bengihan, polisin işinin özel güvenlik tarafından yapılması nasıl mümkün değilse, kamu görevlisininin görevinin de kamu dışından biri tarafından yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Bengihan, “Cumhurbaşkanı memleket yangın yeriyken, Hatay‘da zeytinyağı festivalinde geziyor. Vatandaş hizmet beklerken bir ülkenin Cumhurbaşkanı Evliya Çelebi gibi dolaşıyor. Bu ülkede Meclis toplanamazken, belediyelerdeki meclis üyeleri toplanıp oy birliğiyle böylesi bir kararı alabiliyor. Bu karar hukuk dışı ve yasalara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“Nasıl bir rant dönüyorki…”

İyi İdare Yasası‘nın çiğnendiğini, yasanın bölge halkının görüşü alınarak idari işlemin devamını öngördüğünü ancak buradaki ‘katılım ilkesi’ne uyulmadığını söyleyen Bengihan, 2019 yılında da UBP-HP hükümetinin kriz yaşadığı bu imar planının, işin uzmqanı olmayan kişiler tarafından hazırlanıp belediyeler gönderildiğini kaydetti.

Bengihan, “Şehir Plancıları, Mimar ve Mühendis Odaları bu plana hayır diyor. 47-88 sayılı Şehir Planlama Kuruluş Görev ve Çalışma Yasası yetkiyi şehir plancılarına verirken, çalışanlar devre dışı bırakıldı. Nasıl bir rant dönüyorki, İçişleri Bakanlığı‘na bağlı olan bu Daire bu hükümet döreminde Turizm Bakanlığı‘na veriliyor” dedi.

“Ama biz buna müsade etmeyeceğiz”

Daire’nin İçişleri Bakanlığı’na bağlıyken, Azınlık Hükümeti döneminde Turizm Bakanlığı’na bağlanmasının, ortada bir rant olduğunu gösterdiğini söyleyen Bengihan şunları kaydetti;

“Burada idari işlemde ihmali olanlarla da, planın durdurulması konusunda da bu idari hukuksuzluğa sebep olanlarla da hukuksal mücadele vereceğimizin bilinmesini isterim. Anayasa’yı ayaklar altına alıyorlar, onlar için tek önemli şey Kurultay. Ama biz buna müsade etmeyeceğiz. Beytambal kalsın kurultayınız, kasetleriniz, skandallarınız, yerin dibine batsın”

Özgür Gazete/Melek Arabacıoğlu











Başa dön tuşu