KıbrısManşet

Gürcafer: Ben bu arkadaşlarla karşı karşıya geldiğim için çok üzgünüm

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı ile ilgili eleştirilere, canlı yayına çıkma talebini yineleyerek cevap verdi

Gürcafer: Ben bu arkadaşlarla karşı karşıya geldiğim için çok üzgünüm

Özgür Web TV‘de Pınar Barut‘un programına telefonla bağlanarak açıklamalarda bulunan Gürcafer, İmar Planı ile ilgili Şehir Planlama Dairesi önünde geçtiğimiz gün açıklama yapan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Seran Aysal ile canlı yayına çıkma talebini yineledi.

“Ben bu arkadaşlarla karşı karşıya geldiğim için çok üzgünüm” diyen Gürcafer, olayın başında başlattıkları diyaloğun devam etmesini ve olayın bu noktaya getirilmemesini istediğini kaydetti.

“Bölgedeki bir sürü inşaat faaliyeti durmuştur”

İmar Planı ile ilgili ‘rant’ olduğunun söylendiğini hatırlatan Gürcafer, bahsedilen rantçıların karşısında birlikte durulması gerektiğini ancak bunun yanında da hakkı yenen ve mağdur olan insanların mağduriyetlerinin de yine birlikte giderilmeye çalışması gerektiğini vurguladı.

Gürcafer, “Yapılması gereken bence buydu. Ben bunu arkadaşlarıma da ilettim. Onlarla birlikte toplantı da yaptım ve bu hususta birlikte çalışma yapalım dedim. Dolayısıyla bundan dolayı benim vicdanım rahattır. Ama o bölgede faaliyet gösteren bir sürü müteahhit firma var ve milyarlarla telaffuz edilecek taahhütleri var. Bölgedeki bir sürü inşaat faaliyeti durmuştur. Bizim Birlik olarak bu sürecin hızlanması için çaba sarf etmemiz çok doğaldır” dedi.

“Önce ‘Rant yiyici’ ifadesinin tanımı yapmak gerekir”

‘Rant yiyici’ ifadesinin tanımının yapılması gerektiğini söyleyen Gürcafer, kamuoyuna çıkıp ‘rant yiyici’ ifadelerini kullananlarla kamuoyu önünde tartışmak istediğini belirtti.

Gürcafer, “Mesela deniz kenarında bir yer var. 100 dönüm bir arazi ve bu arazi devlete yani kamuya aittir, bunu bir özel şahsa verirseniz, sonra da imara açarsanız ve bu kişi oradan milyonlar kazanırsa, bu bir ranttır. Eğer burada böyle bir şey varsa tabii ki bunları engelleyelim. Ama kişi gitmiş parası ile arazi almış, üstelik bu araziyi alırken gitmiş Şehir Planlama Dairesi‘nden buranın imar kuralı nedir diye sormuş ve onlarda bu kişiye evet inşaat yapabilirsin demiş. Sonra da bu şahıs oraya milyonlarca liralık yatırım yapmış ve sen oradaki yolu kapatmışsın. Şahıs bunun çaresinin arayışı içerisindedir. Bu kişiyi İdare haklı görmüş ve orayı imara açmışsa bu yatırım yapan kişi rant yiyici mi olur?” diye sordu.

“Bu işi tek tek oturup konuşmak ve adalet temelinde değerlendirmek gerekiyor”

Bölgenin daha önce yüzde yüzünün apartman yapmaya, gökdelen yapmaya açık oduğunu, bütün bölgenin Fasıl 96 kapsamında olduğunu belirten Gürcfer, buna sulak alanların da dahil olduğunu belirtti.

“Şu an bölgenin yüzde 90’ını kapattık ve ormanlar sahil şeridi, sulak alanlar tekrar koruma altına alındı” diyen Gürcafer, kendisinin ilgili kişilere bu işi tek tek oturup konuşmak ve adalet temelinde değerlendirmek istediğini söylediğini, çünkü bu planın 45 sene önceki toprak reformu yapıldığında yapılması gerekirken yapılmadığını ifade etti.

“Ortada bir adaletsizlik var. Gelin bunları tek tek tespit edelim dedim”

Kendilerinin bu sorunu kucaklarında bulduklarını söyleyen Gürcafer,  bölgedeki bir çok insanın bu arazileri tarım maksatlı almasına rağmen sattığını ve bunlardan büyük rantlar elde ettiğini ifade etti.

Gürcafer, “Birçok yatırımcı da bu arazileri satın aldı. Ortada bir adaletsizlik ve haksızlık var. Gelin bunları tek tek tespit edelim dedim. Ben bu teklifi Seran Aysal’a da Merter Refikoğlu’na da yaptım ama onlar bu cevap vermediler. Dolayısıyla süreç teknik olarak hatalıydı da yasaya aykırıydı denirse, mahkeme vardır mahkeme buna karar verir” dedi.

“Bu çocuklar Birliğimizin kapısından bir defa bile içeri girmemişlerdir”

“Kamu çalışanları tarafından yapılması gereken bir iş için özel çalışan kullanıldı” eleştirilerine de cevap veren Gürcafer, Müteahhitler Birliği’nin sürece hiçbir müdahale yapmadığını, Birlik personelini Şehir Plancılarına plan yapsın diye gönderdiğini, çünkü dairenin geçen seferden personeli ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gürcafer, “Daire sözleşmeli olarak istihdam yaptı maaşını da ödemek bize kaldı. Bu çocuklar Birliğimizin kapısından bir defa bile içeri girmemişlerdir. Bu planla ilgili çalışmayı yapan arkadaşlar Şehir Plancısı’dır. Odaya kayıtlı ve belge sahibi insanlardır. Kamuoyunun kafasında hiç bir soru işareti kalmasın. Ben kimseye meydan okumadım. Birbirimizin arkasından konuşmak bize yakışmaz. Gelin çıkalım halkın karşısında konuyu tartışalım. Varsa rant yiyiciler isim olarak da söyleyelim ama dişimiz kimi keserse değil” dedi.

“Ben birlikte çalışmaya hazırım”

Gürcafer şöyle devam etti;

“Bu arkadaşlar da çok iyi bilecektir ki; Girne’de deniz dolduruldu, denizin içine oteller bungalovlar hatta marinalar yapıldı ama bu arkadaşlar tek bir defa bile açıklama yapmadı. Eğer bu ülkede kötülüğe karşı, rantiyecileri karşı mücadele edeceksek ben varım, en önde de yürümeye hazırım. Ama artık tepkileri örgütlemekten ve bundan popülist rant elde edilmesinden vazgeçilmesi lazımdır.

Ben birlikte çalışmaya hazırım. Doğruyu söyleyelim ve gerekirse isim isim de kamuoyuna söyleyelim ama öbür türlüsü memleketin ayaklarımızın altından kayıp gitmesine neden olur.

“Müteahhitler Birliği’ni birilerinin gözünde şeytanlaştırdığınızda uzun vadede bu hangi amaca hizmet edecek bir düşünün”

Ben dünkü açıklamalardan bir tek şeye üzüldüm; Güven (Güven Bengihan) dostum teknik olarak bazı konulara hakim olmayabilir, Mağusa İnisiyatifi’nden bazı arkadaşlar da teknik bilgiye sahip olmayabilir ama Refikoğlu ve Aysal bu insanları doğru bilgilendirmeli.

Müteahhitler Birliği’ni birilerinin gözünde şeytanlaştırdığınızda uzun vadede bu hangi amaca hizmet edecek bir düşünün. Büyük resme bakın. Bütün süreci şeffaf bir şekilde, noktası noktasına tartışalım diyorum, deşifre edelim diyorum. Bu plan ben inanıyorum ki olabildiğince iyi ve adaletli bir plana dönüştürülebilir.

Eğer benim gözümden de kaçmış olan ve birilerine rant sağlayan bir durum varsa ben de çıkar ve gerekli müdahaleyi yaparım. Rant yiciyi ve rantı açık açık konuşmaya hazırım”

Özgür Gazete











Başa dön tuşu