Kıbrıs

Gürcafer, seçimlere yönelik değerlendirmelerde bulundu

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Özgür Gazete’ye konuştu. Gürcafer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Gürcafer, “Sayın Başbakan da yardımcısı da aday. Diyelim ki Başbakan 2. tura kaldı, matematiksel olarak ortağının kendisine oy vermesi halinde seçimi kazanır. Buna rağmen oy oranı yüzde 1 veya 2 artarsa, başbakan bunun hesabını sorabilir, bu da bir erken seçim getirir. Bu da olacak gibi görüyor” diye konuştu.

Gürcafer, “Ne kadar gizlerse gizlesin birçok partide siyasi iç hesaplar da vardır. ‘Başkan gitsin de yerine ben geçeyim” diyen belki de 5-10 kişi vardır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde o beklentide olan kişilerin etkileri de vardır” dedi.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer’in açıklamaları şöyle:

“Bu memlekette Cumhurbaşkanı ve başbakan tartışmaları nelere mal oldu geçmişten günümüze bir bakmak lazım.  Denktaş-Eroğlu, Eroğlu-İrsen Küçük, Mehmet Ali Talat-Ferdi Sabit Soyer, Mustafa Akıncı-Ersin Tatar. Bu kavgaların topluma nelere mal oldu bunun maliyetini çıkarmak gerek.

İkincisi milletvekillerinin bakan olma amaçlı çıkardığı, kavgalar parti içerisinde çıkardığı huzursuzluklar bu güne kadar nelere mal oldu bakmak gerek. Kaç tane parti koptu, birleşti. Onun içindir ki bunu ortadan kaldıracak bir sistem yaratmak lazımdır diyorum. Bu sebeple rejim değişikliği şart diyorum.

“Görüntü bir erken seçime gideceğiz”

Hükümetin seçim ertesinde dağılacağı söylemleri var. Sayın Başbakan Cumhurbaşkanlığına aday, yardımcısı da adaydır. Eğer ki seçim sonucunda hayal ettikleri başarıyı elde ederlerse bu daha farklı bir netice doğuracak, eğer ki hayal etmedikleri bir netice ile karşı karşıya kalırlarsa o zaman herkes bir suçlu arayacak ve birini sorumlu tutmaya çalışacak. Bu da tartışmaları getirecek. Kırgınlıklar, küskünlükler getirecek.

Diyelim ki Sayın Başbakan 2. tura kaldı ve Sayın Başbakan’ın matematiksel olarak ortağının kendisine oy vermesi halinde seçimi kazanır. Buna rağmen oy oranı yüzde 1 veya 2 artarsa bu ortağının ona oy vermediği anlamına gelir. Sayın Başbakan bunun hesabını soracak belki de. Bu doğal insan tepkisidir. Arada çatışmalar olacak belki de bu çatışmalar da farklı arayışlar belki de bir erken seçim getirecektir. Bu da olacak gibi görüyor. Görüntü bir erken seçime gideceğiz.

“Birçok partide siyasi iç hesaplar var”

Tabi kim ne kadar gizlerse gizlesin birçok partide siyasi iç hesaplar da vardır. “başkan gitsin, yıpransın, aşağı düşsün de yerine ben geçeyim” diyen belki de 5-10 kişi vardır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde o beklentide olan kişilerin etkileri de vardır.  Tüm bunların etkisi ile seçimden sonra ortaya bir netice çıkacak.

Belki de başka bir seçime sürükleyecek sonuçlar çıkacak. Fakat bütün bunlar, ihtiyacımız olan o ekonomik ve sosyal istikrar için faydalı olabilecek şeyler değil.

“Ülkenin bütünlüklü kurtuluşu için tartışmak lazımdır”

Eğer tartışacaksak seçimden sonra bence artık ülkenin bütünlüklü kurtuluşu için tartışmak lazımdır. Kısır tartışmalardan uzaklaşmamız lazımdır. Hükümeti kimlerin kuracağı, seçimlerden sonra, kurultayların nasıl olacağı, koalisyon ortakların değişeceği, kimlerin bakan olacağı bu tartışmalar bizi daha da dibe çekiyor.

Bu ülkeyi seven, inan herkes bence bu tartışmada bütün ayrılıklarını, farklılıklarını bir kenara iterek geleceğimiz için ülkenin bütünlüklü kurtuluşu için gerekli olan tartışmaları başlatması lazımdır.”











Başa dön tuşu