Kıbrıs

Kokain tedavisinde yeni “umut aşı” Pembe Köşk’te yapıldı

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nden yapılan açıklamada, bağımlılık riski çok yüksek uyarıcı bir madde olan kokain tedavisinde  bir ilke imza attıklarını duyurdu. 

açıklamada, Kokain aşısı olarak bilinen Vanokserin Consta tedavisinin Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde uygulanmaya başladığı kaydedildi.

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, kokain aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  

Mehmet Çakıcı “Uyuşturucu maddeler arasında en yoğun ve en hızlı bağımlılık yapan maddelerin başında gelen kokainin son yıllarda kullanımının giderek artığını belirterek, birkaç kullanımdan sonra bağımlılık yapan kokainin çok ciddi yan tesirlerinin bulunduğunu söyledi.  Kullanımı sonrasında uykusuzluk, sıkıntı, sinirlilik, tansiyon, kalp sorunları ve hatta beyin kanaması dahi ciddi yan tesirleri olan kokain bağımlılığında ölümün de görülebileceğini ifade eden Çakıcı şöyle devam etti: “Bugüne kadar bu zorlu bağımlılığın ilaçlı tedavisi yoktu. Daha çok yarattığı etkileri tedavi ediyorduk. Ancak şimdi ilk kez artık elimizde kokain aşısı var. Bu aşı tedavisi tek doz iğne olarak 3 ayda bir yapılabiliyor ve 3 ay koruyuculuğu vardır. Bağımlı hasta bu aşıdan sonra kullansa bile yoksunluk krizine giriyor ve kullanamıyor. Aşı ayrıca kokainin keyif verici etkisini yok ediyor. Bu şekilde bağmlı hastanın kullanmasına aşı engel olmuş oluyor. Dolayısıyla kokain bağımlısı hastalar için yeni bir umut doğdu. Biz de bu güncel ve bilimsel tedavileri Pembe Köşk’te bağmlı hastalarımıza uygulamaya başladık ” dedi.

 











Başa dön tuşu