KıbrısManşet

TC Büyükelçisi vali midir ki bizim adımıza karar veriyor?

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, TC Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri’nin geçtiğimiz günlerde “Federasyon öldü” şeklindeki açıklamalarına sert tepki göstererek “Sn. Büyükelçi vali midir ki bizim adımıza karar veriyor?” diye sordu

Akansoy: TL kullanımından dolayı Türkiye’den alacaklıyız

Mayıs TV’de yayınlanan Son Nokta programına katılarak gündemi değerlendiren Akansoy, TL’nin hızlı bir şeklide değer kaybetmesinin bedelini Kıbrıslıtürklerin ödediğini söyledi.

Akansoy, “Bu, Türkiye’deki tek adam rejiminin ülkeyi getirdiği noktanın bir göstergesidir ve sonuçları çok ağır oluyor. KKTC, TL kullanımdan dolayı Türkiye’den alacaklı durumdadır. Bu para birimini kullanmak bizim tercihimiz değildi. Ülkeyi yönetenler bu kaybı Senyoraj vergisi adı altında Türkiye’den mutlaka talep etmelidirler” dedi.

“Dayatma protokollere imza atmayacağız”

Bugüne kadar süre gelen ve ‘havuç-sopa‘ niteliğindeki TC-KKTC protokollerine bir an önce son verilmesi gerektiğinin altını çizen Akansoy, Türkiye İMF’ye gitmeden neden sürekli kaçınıyorsa KKTC’nin de aynı şekilde dayatmaların yer aldığı protokolleri imzalanmasına karşı olduğunu belirtti.

Akansoy, “Programlarımızı kendimiz hazırlamalıyız. Bu tür dayatma protokollere imza atmayacağız. Şu anda hükümetlerin izlediği şükran ve biat siyasetini parti olarak uygulamayacağız” dedi.

“Elçi Kıbrıslıtürkler adına konuşma yetkisini nereden alıyor?”

Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘ın izlediği siyasetin, Kıbrıslıtürkleri Türkiye’nin alt yönetimi olarak konuşlandırma amacı taşıdığını belirten Akansoy, Tatar’ın adeta masal anlattığını vurguladı.

Akansoy, “Bu politikalar Kıbrıslıtürklere hem zaman kaybettirdi hem de dünyadan uzaklaştırdı. TC Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de ‘Federasyon öldü’ yönünde açıklamalarda bulunuyor. Büyükelçi vali midir de Kıbrılstürkler adına böyle konuşma yetkisini kendisinde görüyor?” diye sordu.

“Solun seçimlerde birlikte hareket etmesi için illa ki bir çatı altında bulunması gerekmez”

23 Ocak’ta gerçekleşecek erken genel seçimleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akansoy, seçimleri var olmakla, yok olmak arasında önemli bir tercih olarak nitelendirdi.

Akansoy, “Sol güçler geniş bir cephe altında seçimlere katılarak ülkenin önünü açmak için hareket etmelidir. Solun seçimlerde birlikte hareket etmesi için illa ki bir çatı altında bulunması gerekmez, hedefimiz bir olduğu sürece daha güçlü hareket etme şansını yakalarız. Bu seçimler biraz baskın veya zaruri bir seçim oldu belki ve çatıyı oluşturamadık ancak program ve hedeflerimizi örtüştürürsek sonunda kazanan ülke ve yurtseverler olur” şeklinde konuştu.











Başa dön tuşu