KıbrısKORONAVİRÜSManşetSağlık

Ermetal: Tanıdığım olmasaydı, çocuğumun pozitif olduğunu nasıl öğrenecektim?

Gözde Ermetal adlı bir vatandaş, eşine defalarca yapılan Antijen/PCR testlerinin sürekli farklı sonuçlar vermesi ve çocuğunun testinin arkadaşı vasıtasıyla pozitif olduğunu öğrenmesiyle ilgili anlattıkları, sağlık sisteminde yaşanan çarpıklığı bir kez daha gözler önüne serdi

Ertemal: Yaşadıklarımız o kadar karışık, o kadar sıkıntılı ve skandallarla doluki…

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ermetal,  Antijen testleri güvenilir olmadığını, yaşadıklarına dayanarak anlattı.

Ermetal’in anlattıklarını aynen aktarıyoruz;

“Bir süredir Covid-19 nedeniyle kötü bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte yaşadıklarımız o kadar karışık, o kadar sıkıntılı ve skandallarla doluydu ki, buradan paylaşmak gereği duydum.

Eşim Emir Karadeniz‘in 9 Kasım’da temaslı olduğu için yaptırdığı antijen testi pozitif çıktı. Aynı gün yaptırdığı PCR testi ise negatif sonuçlandı. Tabii içimiz rahat etmişti.

“İki gün evde grip olduğunu düşündük”

Ancak boğazı ağrımaya ve semptomlarda artış yaşamaya devam etti. Bunun üzerine 12 Kasım’da iki farklı yerde yeniden yaptırdığı antijen testleri yine negatif sonuçlandı.

Bu testlere güvenerek mevsimsel grip olduğunu düşündük ve zaten kendisi, iki gündür evde grip olduğunu düşündüğümüz hastalığı atlatmak için dinlenmeye çekilmişti. Ta ki 14 Kasım Pazar gününe kadar. Mide bulantısında, üşümesinde ve ağrılarında artış olup, yemek de yiyememeye başlayınca, o gün de bakacak doktor bulunmadığından acil servise gittik.

Orada yapılan muayenede ilaçları yazıldı ve iki gün önce test yaptırmış olsa da, yeniden PCR yapılması tavsiye edildi. İşte kabus tam da o gün, PCR testinin pozitif gelmesiyle başladı.

“Tanıdığım olmasaydı, oğlumun pozitif olduğunu nasıl öğrenecektim?”

Ertesi gün eşimin valizini toplayıp onu pandemi hastanesine gönderdim. Ben ve çocuklarım da fuara gidip test yaptırdık, bana bileklik takıldı.

Akşam üzeri benim ve Hasan’ın test sonuçları negatif olarak geldi. Yaman’ın test sonucundan ise haber yoktu. Ertesi gün sabah ve öğlen de test sonuçlarından haber çıkmayınca, sağlık çalışanı olan görümcemden yardım istedim.

O içeriyi arayınca, beş dakika sonra telefonum çaldı ve Yaman’ın da pozitif olduğu tarafıma iletildi. Birinci soru bu:

Benim tanıdığım olmasaydı, oğlumun pozitif olduğunu nasıl öğrenecektim?

“Pozitif hastalar, negatif hastalar hepsi bir arada kayıt kuyruğunda bekliyor”

Pandemi hastanesindeki çocuk doktoru 9-12 arası bakıyormuş. Arandığım saat geç olduğu ve doktor ayrıldığı için ertesi gün (17 Kasım Çarşamba günü) pandemi hastanesine giderek çocuğumu muayene ettirmem istendi.

İki çocuğumu da alıp hastaneye gittim ve karşılaştığım manzara inanılmazdı! Pozitif hastalar, negatif hastalar hepsi bir arada kayıt kuyruğunda bekliyor, yaşlısı çocuğu, öksüreni aksıranı, ayakta duramayanı, hepimiz dakikalarca kayıt için bekledik.

Kayıt işleminin ardından çocuk doktorunu beklememiz gerektiği söylendi, henüz gelmemişti. Ve saat 11.00’i geçmişti! Üstelik muayene için gittiğimiz daracık koridorda hastalar balık istifi gibi ayakta bekliyordu, oturacak yer bile yoktu.

İkinci soru bu: Pozitif hastalara bakan sağlık çalışanlarının nasıl giyindiğini hepimiz biliyoruz. Peki biz bunca pozitif hastanın içinde sadece maskeyle, neden bu kadar büyük bir risk içerisinde bir arada bekletildik?

“Kaybettiğimiz zaman eşimin Covid-19’a bağlı zatürre olmasına sebep oldu”

Tüm bunlar olurken, eşim de giderek kötüleştiği için ilk gün gönderildiği karantina otelinden hastaneye getirildi. Semptomlar artarken antijen testlerinin hatalı negatif oluşu ve bizim mevsimsel grip sanmamız nedeniyle kaybettiğimiz zaman, eşimin hastaneye yatmasına ve Covid-19’a bağlı zatürre olmasına sebep olmuştu.

Keşke PCR yaptırsaydık ama kim olsa bizim gibi düşünürdü. Üçüncü soru ise bu: Antijen testleri bizim durumumuzda olduğu gibi semptomlara rağmen negatif sonuç veriyorsa, acaba toplumda bilmediğimiz daha kaç Covid-19 vakası var?

“1102’ye ulaşmak ne mümkün”

Karantinada olduğumuz süre içerisinde Hasan’da bazı semptomlar da gelişti. Bunun üzerine 1102’yi aradım. Ulaşmak ne mümkün!

Yine aracı vasıtasıyla izin aldım, ikimiz de yeniden PCR yaptırdık. Tabii ki yine sonuçlar gelmedi, yine telefonlar işledi ve yine içerden sonuç öğrenebildim. Çok şükür en azından biz hala negatiftik.

On günlük karantina süremiz dolduğunda ve yeniden 1102’yi arayıp PCR testi yaptırmak için izin almaya çalıştığımda da hat yine arızalıydı ve Sağlık Bakanlığı da dahil kimseye ulaşamadım.

Soru dört: Test sonuçlarının gelmemesi ve hastalara/temaslılara yaşatılan eziyet ne zaman son bulacak?

“Eşimin tedavisine evde devam edilebilirmiş”

Bir başka skandal ise, “genel durumu iyi” denilerek eşimin hastaneden 6. gün apar topar taburcu edilmesiydi. Durumu daha kötü olan hastalara yer açılacakmış.

Eşimin tedavisine evde devam edilebilirmiş. Buraya kadar tamam, ama henüz tam iyileşmemiş, zatürresi olan bir hastayı kapıda onu karantina oteline götürecek vasıta yokken bir saatten fazla girişte bekletmek doğru mudur?

Üstelik onu başka birisinin götürmesine de izin vermiyorsunuz. Burda da bir organizasyon sorunu mevcut.

“Ne olacağını bilmiyoruz, kaderimize terk edildik”

Biliyorum çok uzun oldu ama inanın özet geçtim. Son yaşadığımız ise şu; eşimin dün 14.günde yapılması gereken PCR testi pandemi hastanesinde yapıldı.

Gece yarısına kadar sonuç bekledik, yine yok. Yine aracı vasıtasıyla eşimin hala negatife dönmeyip pozitif olduğunu öğrendik. Ve bugün, bu saate kadar bizi kimse aramadı. Ne olacağını bilmiyoruz.

Kaderimize terk edildik herhalde? Kimse bana yoğunluktan bahsetmesin. Yoğunluğun olacağı yaz aylarından beri biliniyordu ve hiçbir önlem alınmadı. Takviye yapılmadı.

“Sorun, süreci idare edemeyenlerde”

Temas takip ekibindeki çalışanlara değil sözüm. Onların geç saatlere kadar her şeye yetişmeye çalıştıklarını biliyorum. Sorun, süreci idare edemeyenlerde.

Bu süreçte içimi rahatlatan tek şey, hastanedeki doktor ve hemşirelerin büyük bir özveriyle eşime iyi bakmaları ve eşimin henüz pozitif olsa da, yavaş yavaş toparlanıyor olmasıdır. Üstlerin ve idarecilerin beceriksizliği yüzünden ezilseler de, onlar iyi ki varlar.

“Bana bişey olmaz” demeyin. Covid-19 her yerde. Etrafınızdaki herkese pozitifmiş gibi yaklaşın. Vaka sayısı bilinenden çok daha fazla. Testler hatalı sonuç veriyor. Aşı olun. Ben bu sürecin bizzat içinde yer alan birisi olarak, on doz daha aşı yaptırmam gerekiyorsa onunu da yaptıracağım. Korkun ve korunun!”











Başa dön tuşu