EkonomiKıbrısManşetYaşam

Bengihan: Gelir Vergisi Yasasındaki değişiklikle asgari ücretlinin vergisi iki kat artacak

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, dar gelirli kesimlere ek külfet getirecek yasa değişikliği önerisine tepki göstererek hükümetin elini yine maaşlı kesimin cebine attığını açıkladı

Bengihan: Hükümet yine elini maaşlı kesimlerin cebine attı

Bengihan yaptığı yazılı açıklamada “Dar ve sabit gelirli kesimlerin  yüksek enflasyon altında ezilmesi  karşısında Hükümet,  bu kesimleri rahatlatıcı, alım gücünü koruyucu  tedbirler alması gerekirken tam tersi bu kesimlere ek külfet getirmek için yasa değişikliği önerisi hazırlamıştır” dedi.

Yıllardır vurguladığımız adaletli vergi toplanması konusunda hiçbir adım atılmamıştır diyen Bengihan,   “Lüks yaşamları ile dikkat çeken birçok şirket sahibinin zarar beyan ederek devlete bir kuruş vergi ödememeleri karşısında kılını kıpırdatmayan  hükümet yine elini maaşlı kesimlerin cebine attı” dedi.

“Gelir Vergisi Yasasındaki değişiklikle asgari ücretlinin vergisi iki kat artacak”

Bengihan açıklamasının devamında şöyle dedi:

“Gelir Vergisi Yasası‘nda değişiklik önerisi hazırlanarak  özel indirim oranının alt sınırının %10’dan % 0 (yüzde sıfır) a kadar indirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkilendirilirken,.  matrah dilimlerine göre belirlenen vergi oranlarının alt vergi dilimi % 10’dan % 20’ye,  üst sınırı da %37’den % 40’a çıkarılıyor.

Yani kısacası çalışan kesimlerin vergi yükü artırılıyor. Yeni düzenlemeye göre  en üst baremden maaş alan Cumhurbaşkanı da,  barem 14,15,16’dan maaş çeken bir memur da %40 vergi dilimine girecek. Bu da çalışanlar arasındaki vergi adaletsizliğinin daha da artmasına neden olacak.

Açlık sınırı altında kalan  asgari ücretten ilk kez bu hükümet döneminde vergi alınırken yapılacak olan bu yasal değişiklikle asgari ücretlinin vergisi de iki kat artacaktır.

Hükümetin sermaye sahiplerinden  kazançları oranından vergi almak yerine  ekonomik anlamda zaten çok zor durumda olan  çalışanların vergi yükünü artırması hem adaletsizlik  hem de vicdansızlıktır. Sendikamızın, çalışanları, dar ve sabit gelirli kesimleri daha da fakirleştirecek bu tür  girişimler  karşısında sessiz kalmayacağını vurgularız.”

 











Başa dön tuşu