KıbrısManşet

Birlik, mücadele ve dayanışma masal mıydı?

Türkiye’nin Kıbrıs’taki seçimlere yönelik müdahalelerinin geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ayyuka çıkmasının ardından, Kıbrıs’ın kuzeyindeki pek çok entelektüel, solun birleşmesi çağrısında bulunuyor. Ancak sol partiler bu konuda herhangi bir adım atacak gibi görünmüyor

“Solda birleşme gibi bir niyet yok”

Sağ partiler, Ocak 2022’de yapılması planlanan erken genel seçimler öncesi güçlerini birleştirmeye başladı. Milletin Partisi kurucusu Bertan Zaroğlu, dün akşam saatlerinde YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, partisinin üyeleriyle birlikte Ulusal Birlik Partisi’ne katılacağını açıkladı. Öte yandan, solda ise bu yönde bir çalışma bulunmuyor.

Partiler adaylık başvurusu kabul etmeye başladı

Kıbrıs’ın kuzeyindeki sol partiler, tek tek seçim için adaylık başvurusu kabul etmeye başladığını duyurmaya başladı. Toplumcu Kurtuluş Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi bu partilerden bazıları…

Bunun yanında, Yeni Kıbrıs Partisi’nin, uzun yıllar sonra seçime girmeye hazırlandığı iddia ediliyor. Bağımsızlık Yolu ise geçtiğimiz günlerde parti programıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, “iktidara değil, muhalefete talip” olduklarını duyurdu.

BY: Seçimlere yönelik birleşim, dağılmaya mahkumdur

Bağımsızlık Yolu, geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir toplantıda, son dönemlerde yaygınlaşan solun birleşmesi gerektiği söyleminin aksine, birleşme iddiasının solu güçlendirmediğini, tersine zayıflattığını ve yeni bölünmelere sebep olduğunu söylemiş, sokakta pratik karşılık bulan ve iş güç eylem birlikteliği ile desteklenmeyen; sadece seçimlere yönelik gerçekleştirilen birleşimin dağılmaya mahkum olduğunu söylemişti.

Öte yandan Kıbrıs Sosyalist Partisi’nin seçimle ilgili tavrı henüz bilinmiyor.

Avrupa Gazetesi: Birlik, Mücadele ve Dayanışma masal mıydı?

Avrupa Gazetesi, bugünkü manşetinde solun birleşmemesi ile ilgili bir üst başlık çıktı. Yazıda, toplumda sağcıların birleşmeye başladığı belirtilirken, solcuların ise birleşmediği ifade edildi. Metinde şu ifadelere yer verildi:

“Hani kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimizdik? Birlik, mücadele ve dayanışma bir masal mıydı yoksa?”

Kaynak: Gazedda Kıbrıs











Başa dön tuşu