KıbrısManşet

Brüksel-Ankara hattında Maraş gerilimi sürüyor

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin AB işleriyle ilgili bakanları, yılın son Genel İşler Konseyi toplantısı için Brüksel’de bir araya geldi

AB, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini açıkladı

AB’nin 2022 gündem maddelerinin ele alındı toplantıda, Birliğin genişlemesiyle ilgili son durum değerlendirildi. Toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde Türkiye ile ilgili değerlendirmeler de yer aldı.

AB’nin Türkiye ile iş birliğine ve karşılıklı faydaya dayalı bir ilişki geliştirmeyi istediğinin hatırlatıldığı bildiride, “Türkiye, aday ülke statüsünü koruyor ve birçok ortak ilgi alanında kilit ortak olmaya devam ediyor.” denildi.

BM'den 'kapalı Maraş' için tek taraflı eylemlerden kaçınma çağrısı

Bildiride, AB Konseyi’nin Doğu Akdeniz‘de tansiyonun düşürülmesinden duyduğu memnuniyet ifade edilirken, bunun sürdürülmesinin önemine değinildi ve AB’nin Türkiye ile ortak çıkar alanlarında aşamalı, orantılı ve tersine çevrilebilir ilişki kurmaya hazır olduğu anımsatıldı.

Kapalı Maraş sahili Perşembe günü halka açılıyor - Mikro-Makro / Mikro Detaylar Makro Tartışmalar

AB, Kapalı Maraş’ta atılan tüm adımların geri alınmasını talep etti

Maraş konusuna da değinilen bildiride ,“Konsey, Türkiye’nin Maraş ile ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi Kararlarına aykırı olan tek taraflı eylemlerini kınar. Maraş’ın statüsünün önemini ve BM Güvenlik Konseyi‘nin özellikle 550, 789 ve 1251 sayılı kararlarına tam saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatır. Konsey, bu eylemlerin ve Ekim 2020’den bu yana Maraş’ta atılan tüm adımların geri alınmasını talep etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

AB'den Ankara'nın 'Kapalı Maraş' kararına tepki: Geri adım atın!

AB Komisyonu ve AB Dış İlişkiler Servisi, Maraş konusunda Türkiye’ye karşı atılacak adımlarla ilgili bir “seçenekler belgesi” hazırlamıştı ancak üst düzey bir AB yetkilisi, konuyla ilgili gazetecilere bilgi verirken “Hangi seçeneğe ağırlık verileceğine veya belki de hiçbirine gerek olmadığına bakanlar karar verecek. Sürecin nasıl ilerleyeceğini bakanların toplantısından sonra göreceğiz.” demişti.











Başa dön tuşu